A Leuveni Katolikus Egyetemen is szerezhetnek diplomát a pécsi hittudományi főiskola hallgatói

Hazai – 2021. május 20., csütörtök | 14:37

2021 őszétől már a Leuveni Katolikus Egyetemen (KU Leuven) is szerezhetnek diplomát a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) hallgatói. A két intézmény közötti megállapodást a leuveni egyetem részéről Luc Sels rektor és Johan De Tavernier dékán, a PPHF részéről Kovács Gusztáv rektor írta alá – adta hírül a pécsi főiskola május 17-én.

Johan de Tavernier dékán a KU Leuvennel kapcsolatban az intézmény gazdag történelmére és hagyományaira hívta fel a figyelmet. Az egyetemet 1425-ben még teológiai kar nélkül alapították és 1432-ben, IV. Jenő pápa bullájával indult el a teológiai oktatás.

Ezzel a Leuveni Katolikus Egyetem Teológiai Kara egyike a világ legrégebb óta működő teológiai fakultásainak, amelynek olyan neves oktatói és hallgatói voltak, mint VI. Adorján pápa (1459–1523) és Cornelius Jansenius (1585–1638). A KU Leuven professzorai a II. vatikáni zsinaton is meghatározó szerepet töltöttek be, hozzájárulva olyan jelentős dokumentumok megszületéséhez, mint a Lumen gentium és a Dignitatis humanae.

Az egyetem ma nemcsak flamand, hanem angol nyelvű képzéssel is várja a hallgatókat, akik 2021-ben a világ több mint 70 országából folytatnak teológiai tanulmányokat Belgium szívében. A Maurits Sabbe egyetemi könyvtár 1 350 000 kötettel várja a tanulni és kutatni vágyókat Európából és más kontinensekről egyaránt. A dékán hangsúlyozta: Leuven maga történelem, de tudjuk, hogy Leuvenben többről van szó, mint történelemről. Jelmondatunk szerint először élni kell, és csak aztán teológiát művelni (Primum vivere deinde theologare).

Kovács Gusztáv rektor szerint a megállapodás nagyszerű lehetőség a PPHF hallgatói számára, hiszen a főiskolai oklevél mellé megszerezhetik a KU Leuven mesterszintű diplomáját is. A program elsősorban az osztatlan teológus és hittanár szakos hallgatókat célozza meg, de néhány kiegészítő vizsgával a tanulmányaikat szakpárban végző hallgatók számára is elérhető.

Az első hallgatók 2021 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat és a rektor reményei szerint egy év múlva már egyszerre vehetik át a PPHF-en és a KU Leuvenen szerzett diplomákat. A megállapodásnak köszönhetően a jövőben több előadó is érkezik Leuvenből a főiskolára, a PPHF hallgatói személyesen hallgathatják a világ egyik vezető teológiai fakultásának professzorait.

Forrás: Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Fotó: Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola; Wikimédia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria