A magyar állam meghívta Kirill pátriárkát a második víz-világkonferenciára

Kitekintő – 2016. május 6., péntek | 10:50

A második budapesti víz-világtalálkozóra szóló meghívást továbbította Kirill orosz pátriárkának Moszkvában Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára – számolt be az államtitkár május 5-én az MTI-nek.

Soltész Miklós azt is közölte, hogy a magyar kormány 100 millió forinttal támogatja a budapesti orosz ortodox templom helyreállítását. Az államtitkár erről Tyihon podolszki püspökkel, a magyarországi ortodox egyházmegye kormányzójával tárgyalt.

Az államtitkár elmondta, a eszmecsere középpontjában a családtámogatás és a környezetvédelem állt. Szavai szerint Tyihon püspök méltatta azokat a döntéseket, amelyek eredményeképpen Magyarországon az elmúlt hat évben 30 százalékkal nőtt a házasságkötések és a születések száma, 10 százalékkal csökkent a válások, és nagymértékben, több mint 10 ezerrel csökkent az abortuszok száma.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az egyházak számára alapérték a természet tisztelete, szeretete, óriási a szerepük abban, hogy elősegítsék a környezettudatos gondolkodást. Ennek jegyében adta át Tyihon püspökön keresztül Kirill pátriárkának az államtitkár azt a felkérést, hogy akár üzenetben, akár személyesen, tekintélyével járuljon hozzá a magyar kormány és a Víz Világtanács közös szervezésében novemberben megvalósuló második budapesti víz-világtalálkozó sikeréhez.

Soltész Miklós beszámolt arról a megállapodásról is, melynek keretében a magyar kormány sok évtizedes elmaradást pótolva segít a magyarországi ortodox egyháznak, és 100 millió forinttal támogatja a budapesti Petőfi téri templom csonka tornyának felújítását. Az államtitkár szerint ez fontos üzenet, de a lépés a városkép és a turizmus szempontjából is fontos, mert a templom a Duna-part egyik legszebb helyén áll.

A magyar államtitkár a podolszki püspök társaságában felkereste Alekszej Saposnyikovot, Moszkva közgyűlésének elnökét, aki arról számolt be, hogy a város és az egyház miként próbálja meg közösen újra integrálni a hitéletet a főváros életébe a 70 éves kommunista uralom rombolása után.

Forrás: MTI

Fotó: Emmi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria