A málenkij robotra emlékeztek Zebegényben

Hazai – 2015. január 12., hétfő | 14:09

A 70 évvel ezelőtt málenkij robotra, az akkori Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltakról emlékeztek meg január 11-én, vasárnap Zebegényben – tájékoztat az MTI.

A Pest megyei község katolikus templomában Beer Miklós, a Váci Egyházmegye megyéspüspöke celebrált szentmisét. A szertartás után a község polgármesterével közösen megkoszorúzták a málenkij robot áldozatai emlékére a templom mellett felállított kopjafát.

Hutter Jánosné polgármester emlékeztetett: hetven évvel ezelőtt, a második világháború után 110 helyi lakost hurcoltak el otthonukból szovjetunióbeli kényszermunkára. Hosszú szenvedésben volt részük, és közülük csaknem negyvenen sohasem tértek haza.

A málenkij robotra elhurcoltak egy esztelen ideológia áldozatai voltak – fogalmazott Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője, a körzet parlamenti képviselője.

Európát legfőképpen a hagyományos keresztény értékrend védheti meg a különböző őrült ideológiák által táplált rasszizmustól, a terrorizmustól és másfajta szélsőséges megnyilvánulásoktól – hangsúlyozta a frakcióvezető, aki szerint az általános emberi normákat magában foglaló értékrend megerősödése nélkül mindinkább fennáll az elbizonytalanodás és a hanyatlás veszélye, a folyamatok megfordításához pedig összefogásra van szükség.

Magyar Kurír