A második esélyek szentje – Film készült Loyolai Szent Ignácról

Kultúra – 2016. július 31., vasárnap | 13:03

Július 27-én bemutatták a Loyolai Ignác (Ignacio de Loyola) című filmet, amelyet Spanyolországban forgattak a JesCom (Jesuit Communications), a Jézus Társasága Fülöp-szigeteki tartománya „médiatagozatának” megbízásából.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Loyolai Szent Ignác (1491-1556) élettörténetén alapuló filmet Paolo Dy írta és rendezte, a főbb szerepekben Andreas Muñozt, Javier Godinót, és Julio Perillant láthatjuk majd; július 27-én mutatták be a Fülöp-szigeteken, pár nappal a szent július 31-én ünnepelt emléknapja előtt.

Bár valamennyi szereplő spanyol, és a filmet teljes egészében Spanyolországban forgatták, a Loyolai Ignác mégis egy filippínó film: a készítő a JesCom (Jesuit Communications), vagyis a Jézus Társasága Fülöp-szigeteki tartományának „médiatagozata”.

A Jézus Társasága alapítóját úgy is szokták nevezni: „a második esélyek szentje”; Paolo Dy filmje a heves vérmérsékletű ifjú Iñigo álmainak szertefoszlását, majd az új álmok megtalálását mutatja be.

A zártkörű Fülöp-szigeteki bemutató izgalmasan alakult, a környéket érintő áramszünet miatt többször is megszakadt a vetítés – ennek ellenére a filmet kedvezően fogadták a kritikusok. Kiemelték: az első pillanattól az utolsóig leköti a nézőt, és a főszerepet játszó Andreas Muñoz alakítása tökéletes.

A katonáskodó Iñigo súlyosan megsérül egy csatában, ami lovagi álmait széttépi, azonban rátalál Krisztusra a gyógyulás ideje alatt, és ettől kezdve az Ő igéjét szeretné megismertetni az egész világgal. A nevét megtérésekor Ignacióra változtató ifjú megalapítja a Jézus Társaságát, a világ egyik legnagyobb hatású rendjét – a mozifilm azonban nem követi végig egész életét, hanem a megalapítás előtti időszakot és a későbbi szent emberi arcát állítja középpontba: hevességét, nehézségeit, megtérését és Isten utáni vágyódását; azt, hogy hogyan lesz a bűnösből szent.

A film traileréhez a magyar feliratot Korponai Gábor SJ készítette.

Forrás: ABS-CBN News; Párbeszéd Háza

Fotó: Buzzfeed

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria