A nagyváradi megyéspüspök levele az európai parlamenti választásokról - VIDEÓVAL

Nézőpont – 2014. május 21., szerda | 9:02

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök levelét közöljük a 2014. évi európai parlamenti választásokra vonatkozóan.


Kedves Testvéreim!

A keresztény ember polgári és vallásos életben betöltött helyéről, szerepvállalásáról szólva, a Szentírásra hivatkozunk és Jézust idézzük, aki az őt kérdező farizeusoknak a következőket mondta: „adjátok meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig, ami az Istené.”(Mt 22,21). Mint az evilági és ugyanakkor az örökkévaló ország polgárainak vannak kötelességeink. A hívő ember józan odafigyeléssel és felelősségvállalással kell kövesse a világ dolgait, kihívásait és lehetőségeit, hogy a rendelkezésre álló eszközök felhasználásával, hite és meggyőződése szerint egy igazságosabb és jobb világ megteremtésén fáradozzon.

A Szentírás lapjain Jézus határozottan rámutat arra, hogy mennyire fontos a polgári és a vallási élet feladatainak felvállalása közötti összhang megteremtése. A csodálatos kenyérszaporítás leírásában például látja a tömeget, átérzi annak helyzetét és állást foglal: "Ti adjatok nekik enni!" – mondja apostolainak. A közösségi felelősségvállalás konkrét cselekedete által a lélek békéjét kívánja megteremteni az Úr, hisz a közösség, az igazság és igazságosság szolgálatában találja meg helyét, életének célját az istenkereső ember. Ti adjatok nekik enni! Ti gondoskodjatok ellátásukról! Ti vállaljátok fel őket! Ti szolgáljátok ki a tömeget! Ti adjatok nekik biztonságot! Ti védelmezzétek őket! Ti tegyétek alkalmassá őket az igazság befogadására!



Kedves Testvéreim!

Alig pár nap múlva egész Európa az urnák elé vonul, hogy a jelölteket kitüntesse bizalmával, és öreg kontinensünk ügyeinek intézésére küldje. Ezen a választáson a nagy európai család jövőjéről döntünk. Arról a jövőről, amelyet békésnek, igazságosnak, boldognak és szépnek álmodunk, arról a jövőről, amelyet képviselőink gondoskodására bízunk. Az idézett jézusi szavak, most nálunk vannak: "Ti gondoskodjatok rólunk!" Vegyük hát komolyan jövőnk iránti felelősségünket! Országunk püspökeinek üzenetére hivatkozva én is arra kérem kedves híveimet, hogy szavazatukkal azokat támogassák, akik az alapvető emberi jogokat, a vallási és kisebbségi jogainkat, keresztény örökségünket és a közjó megerősítését vállalják fel. Karoljuk fel közös ügyünket és menjünk el szavazni! Isten áldása legyen Európa népein és az egész világon!

Nagyvárad, 2014. május 19-én

Böcskei László
megyéspüspök


Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria