A nagyváradi püspöki kápolna búcsúja

Külhoni – 2014. november 5., szerda | 13:40

Minden év november 4-én, Borromeo Szent Károly ünnepén tartják a nagyváradi püspöki kápolna búcsúját. Idén a szentmise szónoka Rajna József fugyivásárhelyi főesperes-plébános volt – adta hírül az Erdély Online.

A szentmise főcelebránsa, Böcskei László megyéspüspök a szertartás elején arra kérte a jelenlevőket, kövessék Borromeo Szent Károly példáját, aki élete sikerének kulcsát az Istennel való kapcsolat állandó elmélyítésében látta, s erre alapozva építette az élő egyházat, vagyis emberi kapcsolatait. Sorra látogatta híveit, jó pásztora tudott lenni népének.

A főpásztor hangsúlyozta: „A szeretetszolgálat évében nekünk is arra kell törekednünk, hogy őhozzá hasonlóan reményt, fényt és hitet vigyünk az embereknek, mert Isten is arra bátorít, buzdít bennünket, hogy felismerve a kínálkozó lehetőségeket, önzetlen szeretetet sugalljunk a környezetünknek a világ jobbátételén munkálkodva.”

Szentbeszédében Rajna József esperes-plébános szintén példaként állította a hívek elé Borromeo Szent Károlyt. A szent életrajzából kiemelte: fiatal bíborosként olyan jámbor életet élt, hogy ámulatba ejtette környezetét. Csupán 4-5 órát aludt, a nap többi részében pedig Isten akaratát teljesítve imádkozott és dolgozott. Nemcsak talentumokat kapott, hanem komoly megbízásokat is, ugyanis IV. Pius pápa államtitkárrá nevezte ki a mindössze huszonkét éves Borromeo Károlyt, egy olyan időszakban, amikor a reformáció okozta kihívásokkal is szembe kellett nézni. Ő volt a tridenti zsinat hajtómotorja, szellemi vezére: a zsinaton újrafogalmazták a katolikus hittételeket, a pápaság és a papság fogalmát, a gyónás és a házasság kritériumait. A protestánsok hiába fejezték ki nemtetszésüket, illetve gúnyolódtak emiatt, azt mondta: a meggyőződés nem képezheti alku tárgyát. Károly 1584-ben bekövetkezett halála után tizenöt évvel V. Pál pápa szentté avatta őt.

Fotó és videó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Amit ne hagyj ki novemberben, Bécsben!

Kapcsolódó fotógaléria