A nők egyházban betöltött szerepéről tartott tanácskozást a Hittani Kongregáció

Kitekintő – 2016. október 5., szerda | 15:19

A vatikáni dikasztérium háromnapos konferenciát rendezett a nők egyházban betöltött szerepéről szeptember 26. és 28. között, melyen teológusnők, történésznők, kánonjogásznők vettek részt a világ minden részéről. A konferencia után a kongregáció nyilatkozatot adott ki.

A szimpózium témáját – olvasható a dikasztérium közleményében – két fő szempontból vizsgálták a résztvevők: egyfelől a nők szerepének elmélyítéséről az egyházban és a női hivatás definíciójának megfogalmazásáról a katolikus hagyományban, másfelől pedig azokról a szerepekről esett szó, amelyeket a nők a múltban és a jelenben betöltenek az egyházban.

A szimpózium első napján Barbara Hallensleben (Svájc) előadásában a nő hivatásáról beszélt egyfelől a házasság szentségének tekintetében, másfelől abból a gondolatból kiindulva, hogy minden megkeresztelt embernek „papi” hivatása van. Anne-Marie Pelletier és Mary Healy (USA, Detroit) a női tudósok bibliakutatásban és -értelmezésben betöltött szerepét mutatták be, majd Lucetta Scaraffia előadása következett a nők jelenlétéről az egyház történetében, valamint szó esett a nők jelentőségéről a papság nevelésében és a nők által vezetett lelkigyakorlatokról is.

A második napon Bianca Castilla Cortázar a szexuális különbség témájáról tartott előadást, amelyet hosszas eszmecsere követett. Az utolsó napon Sara Butler az egyházról mint „jegyesről és anyáról” osztotta meg gondolatait, egyháztani irányt adva az előadást követő tudományos vitának. Szó esett még a kánonjogban való női részvételről és a nőknek a lelkipásztori tevékenységben betöltött szerepéről is.

Az előadások mellett a háromnapos szipózium során tanúságtételek hangzottak el a nők egyházi tevékenységéről: teológiai munkájukról, a missziókban folytatott szolgálatukról, a Római Kúriában, az egyházi médiában, a hitátadásban, az ökumenikus párbeszédben, a püspöki konferenciák munkájában való közreműködésükről. A szimpózium előadásaiból kiadványt is összeállítanak majd.

Forrás: Vatikáni Rádió; National Catholic Reporter

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria