A pápa lelki közelségét fejezte ki a bűnözés által sújtott argentínai Rosario lakóihoz

Ferenc pápa – 2024. március 28., csütörtök | 15:02

Ferenc pápa március 26-án Rosario közösségéhez intézett videoüzenetet, amelyben az argentin várost több mint egy évtizede sújtó kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos erőszak növekedése miatti aggodalmának adott hangot.

Az erőszakhullám 2013-ban kezdődött, de a Buenos Airestől mintegy 300 kilométerre északra található város régóta a bűnözés egyik központja. Évtizedek óta kokain és más kábítószerek érkeznek Rosarióba az ország északi részéről, vagy a Paraná folyó mentén szállítják a kikötőjébe, mielőtt Európába vagy Afrikába küldenék. Kábítószerek a  városban is maradnak, elárasztva a helyi piacot és segítve a drogkartelleket működésük megszilárdításában. A kábítószer-kereskedelem az elhatalmasodott korrupcióval párosulva mostanra háborús övezetté változtatta Rosariót: 2023-ban a városban 259 emberölést regisztráltak, ami az országos átlag ötszöröse.

A helyzet miatti aggodalmát kifejezve Ferenc pápa arra ösztönzött, hogy tegyenek közösségi erőfeszítéseket a csapás leküzdésére. Hangsúlyozta, hogy a rendfenntartó szervek korlátozó intézkedései, bár sürgősen szükségesek a közrend helyreállításához, nem elegendőek. „Meg kell erősítenünk a közösséget, és egyetlen jóakaratú ember sem érezheti magát mentesítve attól a nagy felelősségtől, hogy Rosario olyan hely legyen, ahol mindenki testvérnek érezheti magát” – fogalmazott videoüzenetében a pápa.

Rámutatott a helyi politikai és rendfenntartó erők széles körében elterjedt korrupcióra, valamint a gazdasági és pénzügyi szektor egyes területeinek összejátszására a drogkartellekkel. A Szentatya olyan politikai döntéseket sürget, amelyek valóban a közjót szolgálják, valamint konszenzusteremtést és párbeszédet a politikai frakciók között, hogy hatékony politikai intézkedéseket hozzanak, amelyek nemcsak a kábítószer-kínálatot, hanem a keresletet is érintik. Át kell értékelnünk a politikát, hogy az „magasztos hivatás legyen, és a jótékonyság egyik legmagasabb formája, mert a közjót keresi” – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének fontosságát is kiemelte a korrupció és a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő pénzmosási hálózatok elleni küzdelemben, valamint az igazságszolgáltatási rendszeren belül azok elismerését, akik életüket kockáztatják a közjóért munkálkodva. A magánszektor, különösen a vállalkozók szerepével kapcsolatban a pápa hangsúlyozta, hogy társadalmi szerepvállalásra és etikus üzleti gyakorlatokra van szükség a szervezett bűnözéssel való összejátszás elkerülése érdekében. „Nincs rossz gazdaság a magánszektor egy részének cinkossága nélkül” – emlékeztetett.

Videoüzenete végén Ferenc pápa nyomatékosította, hogy minden szektor, az érdekelt felek és a polgárok közös erőfeszítésére van szükség annak érdekében, hogy Rosario jobb hellyé váljon, különösen az új nemzedékek számára. Arra buzdított, hogy hozzanak létre közösségi tereket és teremtsenek lehetőséget az átfogó emberi fejlődésre a kiszolgáltatott fiatalok számára. „Mindannyiunknak – a társadalmi, civil és vallási intézményeknek – össze kell fognunk, hogy azt tegyük, amit a legjobban csinálunk: teremtsünk közösséget” – szorgalmazta a Szentatya.

Végül a város lakóit arról biztosította, hogy az Egyház „anyaként és szamaritánusként” továbbra is elkíséri az erőszak áldozatainak családjait, támogatja a drogfüggőket és a rendkívül kiszolgáltatott helyzetben élőket. „Jelenleg a szeretet és a jótékonyság jelenti az evangélium legnyilvánvalóbb hirdetését a fenyegetettséget megélő társadalom számára” – zárta videoüzenetét Ferenc pápa, és a Rózsafüzér Szűzanyja közbenjárását kérte Rosario jólétéért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria