A pápa levelet kapott! – Videó a vatikáni postáról

Kitekintő – 2014. július 14., hétfő | 19:31

A pápa levelet kapott… nagyon sokat. Több ezer levél érkezik hetente a Vatikáni Postára, melyeket egyesével szétválogatnak. A Vatikáni Posta vezetője betekintést enged a mindennapokba – a Rome Reports tudósítása.

„A levelek a Szentatyának, a Vatikánban élő és dolgozó diplomaták, püspökök és bíborosok részére érkeznek” – mondja Stefano Bortolato atya, a Vatikáni Posta vezetője.

Becslések alapján Ferenc pápa hetente 6000, évente közel 300 000 levelet kap. Ezeket a leveleket különválasztják és átadják a Vatikáni Államtitkárság alkalmazottainak.

„A leveleket nem bontjuk ki, és nem vagyunk ott, amikor a Szentatya kézhez kapja őket. Annyit tudunk, hogy személyesen megkapja, átnézi őket és némelyeket elolvas” – mondja Stefano Bortolato.

Független államként a Vatikán is rendelkezik saját postai szolgáltatással. A világ minden szegletére küld és fogad leveleket.

Egy római járókelőt megkérdeztek, mit kérne, ha írhatna egy levelet a pápának: „Arra kérném, hogy imádkozzon a világbékéért.”

Habár napjainkban könnyebb e-mailt vagy Twitter-üzenetet írni, de a pápa szereti a „régimódi” kommunikációt is. Ezért hív fel embereket telefonon, vagy válaszol a levelekre.

„Azt gondolom, ez hihetetlen. Ez a pápa sokban különbözik elődeitől, és ő az első Latin-Amerikából” – teszi hozzá egy másik járókelő.

A Vatikánnak megvan a saját eljárása, hogy a levelek tartalmának valódiságát megvizsgálja. Ha valaki például támogatást kér, nagyobb súlyt kap, ha egy plébánia, vagy egyházmegye kéri. A legtöbben azonban egyszerűen imát kérnek.

„Látva a levelek feladóit, elmondható, hogy mióta Ferenc pápát megválasztották, sokkal több levelet kapunk Latin-Amerikából” – szögezi le Bortolato.

Íme, a föld legkisebb állama, ahová mégis a föld minden pontjáról érkezik levél. A több tízezer levél ellenére mindenki azt reméli, habár levele egy a sok közül, az érkeztetést követően a pápa asztalán landol.

Videó: Rome Reports

Magyar Kurír