A pécsi egyházművészeti örökséget látogatták a szakemberek

Kultúra – 2017. október 22., vasárnap | 18:06

Együtt tartotta találkozóját a baranyai megyeszékhelyen az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács, valamint az Egyházi Muzeológusok Egyesülete október 17–18-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A muzeológusokból, restaurátorokból álló csoport nem csupán a pécsi egyházművészeti örökséget ismerte meg, hanem betekinthettek azokba a fejlesztésekbe is, amelyek a Pécsi Egyházmegyében az elmúlt években megvalósultak.

Évente kétszer tart ankétot az Országos Katolikus Egyházművészeti és Műemléki Tanács, amelynek célja az egyházművészet, elsősorban a liturgikus művek, és az épített, történeti örökségek megismerése.

„Minden egyházi épület tanúságtétel az élő hitről, amely abban a közösségben élt, amely azt a szakrális épületet létrehozta. Ezért ezek az épületek alkalmasak a keresztény lelkiség építésére, katekézisre, evangelizálásra. De ugyanúgy alkalmas lehet a turizmusra, hiszen a kereszténység és a történelem Magyarországon, Európában szorosan összekapcsolódik” – mondta Varga Lajos váci segédpüspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK) igazgatója.

Pécsre október 17-én, kedden kora délután érkeztek a muzeológusok, restaurátorok, egyházművészettel foglalkozó szakemberek, köztük Bábel Balázs kalocsai érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Művészeti Bizottságának vezetője, az Országos Katolikus Egyházművészeti és Műemléki Tanács elnöke, Varga Lajos, az OKGYK igazgatója és Harmati Béla László múzeumigazgató, az Egyházi Muzeológusok Egyesülete elnöke.

Azért választották a Pécsi Egyházmegye központját a találkozó helyszínéül, mert a város egyedülálló ókeresztény emlékekkel rendelkezik. Ám ezenfelül az összegyűjtött tárgyi örökséget is magas színvonalú kiállításon mutatja be a pécsi püspökség. „A KincsTár felépítése, elrendezése történelmet, kultúrtörténetet mutat be, az egyházmegye szellemi tevékenységének megismerésére alkalmas, ez pedig annak a bizonyítéka, hogy a kiállítás megalkotója megismerte, átgondolta a tárlatot. Kultúrtörténeti élmény egy ilyen kiállítást megtekinteni” – méltatta Varga Lajos a Káptalan utca 6. alatt található KincsTárat.

Udvardy György pécsi megyéspüspök Szent II. János Pál pápát idézte köszöntőjében: „Az a hit, ami nem teremt kultúrát, valójában nem hit.” A főpásztor szerint a kultúra megőrzése és szakszerű képviselete az evangelizáció eszköze, ezért a templomok, művészeti tárgyak a hívő ember hitéről beszélnek.

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója bemutatta a 2011 óta megvalósult gazdasági és turisztikai fejlesztéseket, és ismertette a jövőre vonatkozó terveket. Ezeket a beruházásokat, a hozzájuk kapcsolódó koncepciót a résztvevők példaértékűnek tartották.

Az előadás után a szakemberek a pécsi püspökség helyszíneit látogatták meg, megismerték az Egyházmegyei Levéltárat, a Dóm Kőtárat, a KincsTárt, a püspöki palotát és a Titkos Átjárót. Az esti szentmisét követően a püspökség borait kóstolták meg, közben az egyházi turisztikával kapcsolatos szakmai beszélgetés zajlott.

Másnap a Cella Septichorában, a Klimó Könyvtárban és a dzsámiban vettek részt tárlatbemutatáson, délután pedig az egyházi helyszínek megtekintése után a püspökszentlászlói arborétumba látogattak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria