A redipugliai osztrák–magyar katonai temetőbe látogat Ferenc pápa

Kitekintő – 2014. augusztus 28., csütörtök | 18:31

Az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából Ferenc pápa szeptember 13-án Gorizia közelében, a redipugliai temetőben rója le tiszteletét a harcokban elesett katonák emléke előtt – adta hírül a Vatikáni Rádió.

A látogatás fél napot vesz igénybe. Ferenc pápa reggel 8 órakor indul a római Ciampino repülőtérről. Negyed 10-kor felkeresi a Fogliano di Redipuglia-i osztrák–magyar katonai temetőt. A Szentatya kíséret nélkül lép be a sírkertbe, imádkozik, és virágkoszorút helyez el az emlékműnél.

Ferenc pápa 10 órakor szentmisét mutat be a redipugliai katonai emlékhelyen. A szertartás során imádkoznak az elesettekért és minden háború hősi halottaiért. A Szentatya a katonai püspököknek és a többi főpásztornak egy-egy lámpást ad, hogy egyházmegyéikben az I. világháborúra emlékező szertartások során gyújtsák meg azt. Ferenc pápa redipugliai látogatásáról 1 óra körül tér vissza Rómába.

A redipugliai emlékhelytől Fogliano irányában 1 kilométerre fekvő osztrák–magyar temetőben 14 550 katona kapott végső nyughelyet, olyanok is, akik más harctereken estek el. A ciprusfáktól szegélyezett főútvonal végén egy nagy sírhelyet alakítottak ki, ahol 7 ezer ismeretlen katonát temettek el. A 2550 ismert katonát az út mentén temették el.

Magyar Kurír