A régi idők házassági tanácsadói – kiállításmegnyitó a Somogyi-könyvtárban

Hazai – 2015. február 6., péntek | 17:20

Szegeden idén 7. alkalommal rendezik meg a Házasság Hete programsorozatot a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja, illetve testvéregyházak és társszervezetek rendezésében. A hét keretében kamarakiállítás is nyílt február 5-én – tájékoztatott a Szeged-Csanádi Egyházmegye sajtóreferense.

„A régi idők házassági tanácsadói, (avagy) a boldog házasság titkai” címmel nyílt kamarakiállítás a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban. A tárlat a Somogyi-könyvtár régi kiadványai között fellelhető házassági tanácsadó könyvecskékből, útmutatókból mutat be néhány 19–20. századi könyvritkaságot.

Balogh Elemér tanszékvezető egyetemi tanár a könyvek érdekfeszítő és finom humorral fűszerezett bemutatását azzal a gondolattal vezette be, hogy régen a férfi–nő kapcsolat, az udvarlás eredeti célja a házasság és a családalapítás volt. Ennek szokásrendszeréhez és illemtanához nyújtottak segítséget ezek a hasznos kiadványok, melyeket olvasva betekintést nyerhetünk abba, milyen kép élt a kor emberében a férfi és a női szerepekről. A kiállítás megtekinthető március 11-ig.

Vasárnap, február 8-án a 10 órakor kezdődő szentmisében Bíró László püspök nyitja meg a Házasság Hetét Szegeden. A szentmisét követően a plébánián két felvezető program: a „Go Geo! Geoláda” és a Szerelempróba című felvezető programok eredményhirdetésére kerül sor.

A hét gazdag szegedi programkínálata megtalálható a csaladkozpont.hu/hazassaghete weboldalon.

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria