A szabadság kérdéséről tanácskoznak a püspöki konferenciák jogi tanácsadói

Kitekintő – 2015. február 27., péntek | 18:05

A keresztényeknek fontos mondanivalójuk van a szabadságról és az emberi jogokról folytatott vitában – mondták az európai püspöki konferenciák jogi tanácsadói második találkozójukra készülve. Március 4-étől 6-áig tartó pozsonyi találkozójukon a szabadság kérdése lesz a középpontban.


A szabadság egyszerre jog és felelősség. Fontos, hogy a keresztények az emberi jogokról folyó jogvitában megszólaljanak, és tanúságot tegyenek a közjó érdekében végzett szolgálatukról Európában.

Európa történelmének ebben a különleges időszakában, amikor a nemzeti és nemzetközi törvényhozás eltávolodni látszik az európai kultúra alappilléreitől, az egyház feladata, hogy jogpolitikai összefüggéseket is megvilágítson az evangélium szemszögéből. Ezért látták szükségesnek az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) jogi tanácsadói, hogy második, Pozsonyba összehívott tanácskozásuk központi témájául a szabadságot válasszák – fogalmazta meg célkitűzésüket a Duarte da Cunha, a CCEE főtitkára.

Kiemelt kérdésként vitatják meg a megtagadás lelkiismereti okokkal indokolt jogát. Az ember alapvető szabadságjoga, hogy minden kényszer nélkül, lelkiismeretét követve cselekedhessen. Szó lesz továbbá a véleményszabadságról, ami, tekintettel a párizsi és koppenhágai tragikus történésekre, a figyelem középpontjába került. Nemcsak a törvényhozás feladata, hogy világosan lássuk, mit jelent ez a szabadságjog, és hogyan alkalmazható a gyakorlatban, hanem a társadalomnak is meg kell éretnie a mozgatórugókat. Az egyháznak itt feltétlenül van mondanivalója.

A találkozó során foglalkozni kívánnak a legsürgetőbb kihívásokkal, melyek ma a jog területén Európa előtt állnak, s ezeket az evangélium fényében kívánják értelmezni.

A résztvevők fel fogják keresni az Európai Unió Alapjogi Ügynökségét (FRA) és a Szentszék állandó képviseletét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ).

A találkozón részt vesz Paul Gallagher érsek, a Vatikán államközi kapcsolatainak titkára, és előadást tart Kihívások ma az egyház számára Ferenc pápa az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban elhangzott beszédeiben címmel.

A CCEE jogi tanácsadóit Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a szlovák püspöki konferencia elnöke hívta meg a szlovák fővárosba. Tanácskozásukat Zvolenský érsek és Szlovákia apostoli nunciusa, Mario Giordana nyitják meg március 4-én Pozsonyban. A találkozón részt vesz számos európai ország püspöki konferenciájának jogi munkatársa. Így jelen lesz Belgium, Bosznia, Anglia és Wales, Németország, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Csehország, Skócia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és Magyarország jogi tanácsadója.

A CCEE jogi tanácsadóinak első találkozóját 2013-ban tartották Starsbourgban azzal a céllal, hogy jobban megismerjék az európai intézményeket. Tanácskozásuk kiemelt figyelmet szentelt a vallásszabadság kérdésének.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria