A szádudvarnoki magyar iskola ünnepe

Kishírek – 2015. május 29., péntek | 14:57

Május 29-én, a Szent István Király ereklyéi átvitele ünnepét megelőző napon a felvidéki szádudvarnoki Szent István Király Alapiskola diákjai és tantestülete Juhász Attila plébános vezetésével lelki napot tartottak – tájékoztatta szerkesztőségünket Gábor Bertalan plébános.

Az ünnepi szentmise kezdetén Köteles Anikó iskolaigazgató, Nagy István, a szepsi Boldog Salkaházi Sára egyházi intézmény igazgatója, Juhász Attila tornai plébános és Gábor Bertalan szepsi esperes-plébános a kölcsönös támogatás és segítségnyújtás jeleként közös memorandumot írtak alá.

A szentmisét Gábor Bertalan szepsi esperes-plébános celebrálta, aki erre a nem mindennapi eseményre elvitte Makrancról Szádudvarnokra az első szent magyar család ereklyéit. A hívek könyörgésében a jelenlevők a családokért imádkoztak.

Az ünnepségen megjelentek a szepsi, a buzitai, a péderi magyar tannyelvű iskolák diák-, és pedagógusküldöttségei, valamint Simkó Csaba, a helyi önkormányzat polgármestere, aki együtt örült a megjelentekkel, hogy az iskolaalapítással nemcsak sokak régi álma és vágya teljesült, de megadatott egy újabb lehetőség, elkötelezetten eleget tenni napjaink feladatának: „óvni a templomot, menteni az iskolát, s nyelvünket, földjeinket, tűzön-vízen át”.

A rozsnyói püspökség, a tornai római katolikus plébánia és a szádudvarnoki önkormányzat összefogása révén 2011. szeptember 4-én nyitotta meg kapuit ünnepélyesen a rozsnyói egyházmegye első magyar tannyelvű katolikus kisiskolája. Az öt tanulóval induló, hiánypótló kisiskolát mustármagnyi reménységgel nyitották meg egy olyan faluban, ahol 1945 óta nem volt magyar tannyelvű iskola. Ma a diákok száma huszonhat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria