A Szent Egyed közösség nyilatkozata a halálbüntetés felvetése kapcsán

Nézőpont – 2015. április 30., csütörtök | 12:00

Az alábbiakban közzétesszük a Szent Egyed közösség nyilatkozatát.

A Sant’Egidio közösség megdöbbenéssel fogadta, hogy a kaposvári brutális gyilkosság után volt, aki ismét felvetette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét. Különös aggodalomra ad okot, amikor súlyos alkotmányos és politikai felelősséget viselő közszereplő részéről hangzik el effajta javaslat. A kaposvári gyilkosság joggal váltja ki minden jóérzésű ember felháborodását. Együttérzésünket fejezzük ki az áldozat szerettei iránt.

A halálbüntetés azonban nem állítja helyre az igazságosságot, mert nem adja vissza a kioltott életet. A halálbüntetés negyed századdal ezelőtt, 1990-ben került ki a magyar jogrendből. Hazánk demokratikus átalakulásának, a jogállam megteremtésének egyik első, jelképes és hatalmas horderejű fejleménye volt. Magyarország – más kelet- és közép-európai országokkal együtt – felzárkózott az európai kulturális és jogfejlődéshez. Azóta kontinensünk lényegében halálbüntetés-mentes térséggé vált. Más földrészeken is hasonló tendenciának vagyunk tanúi. A halálbüntetés eltörlése mindenütt évszázados erkölcsi, filozófiai, teológiai gondolkodás és politikai küzdelmek gyümölcse. A keresztény és a humanista Európa közös öröksége. Mint minden valódi emberi haladást szolgáló vívmány – mint például a rabszolgaság vagy a kínvallatás eltörlése, vagy a háború fokozatos kiszorítása a nemzetközi konfliktusok kezelésének legális eszköztárából – nemzedékek munkája révén, nehezen valósult meg. Ám igen törékeny: könnyen és hamar lerombolható.

Az erőszak az emberi szívben születik. Ennek megelőzésére a halálbüntetés által kifejtett újabb, még nagyobb erőszak nem alkalmas. Az csak a megtorlást szolgálhatja, és ekként az indulatokat nem levezeti, hanem tovább szítja. Az állam nem szállhat le a bűnöző erkölcsi színvonalára. A halálbüntetés elrettentő erejét sem sikerült soha bizonyítani. Annál gyakrabban derül fény utólag jóvátehetetlen bírói tévedésekre, vagy a halálbüntetéssel való szándékos visszaélésre politikai vagy vallási okokból. A bűnözés megelőzésére és megállítására elsősorban a felelősségre vonás elkerülhetetlensége jelent hatékony eszközt. Fontos, hogy Kaposváron a rendőrség már másnap elfogta a feltételezett tettest.

Egyetértünk Ferenc pápával, aki a közelmúltban ismét állást foglalt a halálbüntetés egyetemes moratóriuma, majd eltörlése mellett. A pápa szerint „a halálbüntetés az élet szentsége elleni támadás”. A Halálbüntetés-ellenes Nemzetközi Bizottság elnökéhez intézett levelében így fogalmaz: „Amellett, hogy kegyetlen, embertelen és megalázó, hatalmas kudarc is, mert nem szolgáltat igazságot az áldozatnak, hanem csak a bosszút bátorítja.” Ferenc ezenfelül arra is buzdít, hogy tegyük emberibbé és irgalmasabbá világunkat, amelyben már így is túl sok az erőszak és a viszály.

A Sant’Egidio közösség minden jóakaratú honfitársunkat arra kéri, hogy fontolja meg a fentieket.

Budapest, 2015. április 29.

A Sant’Egidio közösség

A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség a világ több mint hetven országában jelen lévő, világi katolikusokból és más keresztényekből álló mozgalom. Évek óta nemzetközi kampányt folytat a halálbüntetés egyetemes eltörléséért, közösen a Városok az életért mozgalommal, amelyhez eddig mintegy kétezer település csatlakozott a világ valamennyi földrészén, összesen 98 országban.

Kapcsolódó fotógaléria