A Szentföld magyar vonatkozásairól

Nézőpont – 2014. május 23., péntek | 9:59

Ferenc pápa szombaton kezdődő háromnapos szentföldi látogatásának helyszínei Magyarország szempontjából is kiemelten fontosak – írja az MTI háttéranyagában.

Magyarország az elmúlt években különösen sokat tett betlehemi kapcsolatainak ápolásáért és fejlesztéséért. 2011-ben elsőként járult hozzá a Születés bazilikájának történelmi felújítására létrehozott állami pénzalaphoz. A magyar segítséget követő további állami és magánadományok révén kezdődhetett meg 2013 októberében a kereszténység és az egyetemes kultúrtörténet kiemelkedő helyének restaurálása, amely a palesztin területekről 2012-ben elsőként került fel az UNESCO világörökségi listájára.

A munkálatokat a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett Imád Nászer betlehemi főmérnök felügyeli. A templom megóvása érdekében hasonló összefogásra legutóbb több mint ötszáz éve került sor, az akkori Európa több uralkodóházának és államának közreműködésével. Magyarország adományának elismeréseként a 2011-es karácsonyi éjféli mise egyik külföldi díszvendége Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt, és a Szent Katalin-templomban tartott katolikus liturgián közreműködött a budapesti Szent Angéla kórus is.

Áder János köztársasági elnök nem sokkal beiktatása után, 2012 júliusában járt a Születés bazilikájában, ahol az egyházak elöljárói mellett egy helyi ifjúsági kórus a magyar himnusszal köszöntötte. Emellett Magyarország évente segít egy betlehemi hátrányos helyzetű iskolát is felszereléssel, korszerűsítéssel és működési támogatással. A helyi palesztin fiataloknak lehetőségük van felsőfokú magyar állami ösztöndíjakra pályázni.

Kalocsa és Betlehem 2010-ben aláírta az első magyar-palesztin testvérvárosi megállapodást, amely kulturális cserékre és jótékonysági aktusokra teremt lehetőséget. Magyarország Európából elsőként tiszteletbeli konzult is kinevezett Betlehembe, a hetvenes években Budapesten végzett orvosdoktor, Nászer Hamísz személyében. Lengyelország és Szlovákia után hamarosan Csehország is követte a magyar példát, így a visegrádi országok biztosítják a városban az állandó európai diplomáciai jelenlétet. Az idén júniusban véget érő magyar V4-elnökség során Betlehemben közösen jelent meg kulturális és jótékonysági rendezvényekkel a közép-európai országcsoport.

Az utóbbi években a Szentföldön működő keresztény egyházak összefogásának egyik legkiemelkedőbb példája a 2012-ben Jeruzsálemben bemutatott Eukarisztikus Szimfónia előadása volt. A zeneműben 12 keresztény egyház hagyománya elevenedik meg egyházi és világi előadók tolmácsolásában. Szerzője a magyar állami kitüntetéssel is elismert Armando Pierucci ferences atya, a Szent Sír-székesegyház orgonistája, kortárs egyházi zeneszerző. Ősbemutatója óta az Eukarisztikus Szimfónia először Magyarországon hangzik fel, augusztus 18-án a budapesti Szent István-bazilikában. Az alkotást zömmel magyar előadók mutatják be több keleti egyház szentföldi képviselőjének közreműködésével.

Magyar Kurír