A vatikáni magyar kápolna búcsúja

Külhoni – 2014. október 8., szerda | 18:10

Október 7-én reggel a Szent Péter-bazilika altemplomában gyűlt össze a római magyar közösség, hogy szentmisével ünnepelje meg a Magna Domina Hungarorum-kápolna búcsúját. A szentmise főcelebránsa Kovács Gergely pápai káplán volt – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Az egybegyűlteket Németh László pápai prelátus, olaszországi magyar főlelkész köszöntötte. Kovács Gergely pápai káplánnal, a Kultúra Pápai Tanácsa irodavezetőjével koncelebráltak Somorjai Ádám bencés, a Szentszéki Államtitkárság munkatársa, Tóth Tamás pápai káplán, a Pápai Magyar Intézet rektora, az intézet növendékei, valamint Arkadiusz Nocoń lengyel atya. Jelen voltak a szentmisén a Német-Magyar Kollégium diákjai, illetve Győriványi Gábor, Magyarország szentszéki nagykövete.

Homíliájában Kovács Gergely a magyar Szűz Mária-tisztelet ősi és sajátos voltát elemezte: „Más nyelvektől eltérően az Üdvözlégy imádságban mi nem csupán azt mondjuk: »Szűz Mária, Istennek szent anyja« (ld. Sancta Maria, mater Dei), hanem hozzátesszük: »Asszonyunk, Szűz Mária«. Szent István királyunk több mint ezer esztendeje ajánlotta a nemzetet a Boldogasszony oltalmába, évszázadokkal megelőzve ezzel az európai népeket. A Szűzanyát ma ugyanúgy patrónánkként tiszteljük, az ő közbenjárását kérjük hazánkért, a családokért, a boldog jövőért.”

A Szent II. János Pál pápa által 1980. október 8-án fölszentelt kápolnában tíz éve tartanak rendszeresen magyar nyelvű szentmiséket. Erről is megemlékeztek az ünnep alkalmából. Németh László köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt tíz évben hozzájárultak a magyar szentmisék bemutatásához, elsősorban Somorjai Ádámnak, aki gyakran celebrálta a kedd reggeli szertartást. A római magyar közösség meghatározó tagjaként emelte ki Szokoly Györgyöt, és megemlékezett a három évvel ezelőtt elhunyt Farkas Magdolnáról. Kiemelte továbbá, hogy a mindenkori szentszéki nagykövetek is gyakran jelen voltak a szentmiséken, valamint hogy a Vatikáni Rádió rendszeresen hírt ad a római magyar eseményekről.

Fotó: Bókay László

Magyar Kurír