A Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa tart könyvbemutatót Budapesten

Kultúra – 2015. január 9., péntek | 14:00

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoportjának meghívására érkezik Budapestre Sergio Pagano püspök.

Január 14-én, szerdán 17 órakor a Központi Papnevelő Intézet első emeleti dísztermében (1053 Budapest, Papnövelde u. 7.) mutatja be a Vatikáni Titkos Levéltár püspök-prefektusa a kutatócsoport által kiadott vatikáni–magyar történeti könyvsorozat, a tíz éve megjelenő Collectanea Vaticana Hungariae legújabb két kötetét. A Cameralia Documenta Pontificia de Regnis Sacrae Coronae Hungariae (1297–1536) című forrásgyűjtemény mintegy ezer oldalon tartalmaz a középkori Magyarországra vonatkozó, köztörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű, jórészt ismeretlen adatokat az Apostoli Kamara gyűjteményeiből.

Eddig még nem járt a Vatikáni Titkos Levéltárnak, a pápai és nemzetközi tudományosság e fontos intézményének vezetője Magyarországon. A MTA–PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport vatikáni levéltári kutatásainak komoly elismerése, hogy Sergio Pagano püspök elfogadta meghívásukat.

A könyvbemutatón, melyen szó lesz a Vatikáni Titkos Levéltár keretein belül folyó tudományos munkáról és távlatairól is, tolmácsolást biztosítanak.

Magyar Kurír

forrásgyűjtemény

Kapcsolódó fotógaléria