A venezuelai püspökök sürgős segítséget kérnek a menekülők ellátásához

Kitekintő – 2019. június 7., péntek | 12:59

Mivel Venezuelában az állampolgárok életkörülményei egyre nehezebbek, a helyi katolikus egyház sürgősen humanitárius folyosó megnyitását kéri. Egyes becslések szerint négymillió ember már elhagyta az országot.

„Bennünket, püspököket a kormány gyakran azzal vádol, hogy ellenzékiek vagyunk – mondta José Luis Azuaje Ayala érsek, a venezuelai püspöki konferencia elnöke a Fides katolikus hírügynökség jelentése szerint május 14-én, a sajtó képviselői előtt. – Sajnos Venezuelában minden kisarkított: vagy fehér, vagy fekete.” Az ország észak-nyugati részén fekvő Barinas püspöke hozzátette: „Egy dolog bizonyos: ha a szegények és az alapvető jogok tisztelete melletti kiállás azt jelenti, hogy ellenzékben vagyunk, nos, akkor igen, mi ellenzékben vagyunk.”

A püspökök majdnem egy évvel a súlyos politikai, szociális és humanitárius válság kezdete után is szilárdan szemben állnak a 2018. május 20-án újraválasztott Nicolas Maduro elnök politikájával. E második mandátum jogszerűségét széles körben vitatják. 2019 januárjában a püspöki konferencia illegitimnek és morálisan elfogadhatatlannak nevezte a kormányzást. Május 1-jén Azuaje érsek „a fegyveres erők, valamint az állambiztonsági szervek elnyomásáról és erőszakos tetteinek fokozódásáról” szólt. A káosz és az éhség elől emberek milliói keltek útra, főképp Kolumbia irányában. Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter május 22-én egy sajtókonferencián ellenőrizhetetlennek nevezte a venezuelaiak bevándorlását, s nagyobb fokú együttműködést követelt a nemzetközi közösségtől. Úgy vélte, hogy másfél millió dollár lenne szükséges a menekülők és migránsok ellátására. Adatai szerint már 1,3 millió venezuelai tartózkodik az országban, s naponta több tízezer ember lépi át a határt.

De nem csupán a katolikus püspökök kérik a humanitárius segélyszállítmányok fogadásának biztosítását. Több más szervezet mellett a  Caritas Internationalis is ezt szorgalmazza. „Közel négymillió venezuelai ment el, s ennek hatalmas ára van a társadalomban: szétszakadt családok, egyedül hagyott gyerekek és idősek – panaszolta el Janeth Marquez, az intézmény elnöke. – A karitász igyekszik mindent megtenni, de korlátozott lehetőségei vannak.”

A Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) latin-amerikai részlegének igazgatója, Mauricio Garcia Durán „a kontinens történetének eddigi legnagyobb és legsúlyosabb migrációjáról” beszél, s rámutat arra, hogy a határ mentén az egészségügyi rendszer terhelése rendkívül erősen megnőtt. Ezenkívül bizonytalanság uralkodik egyes félkatonai csoportok léte miatt is, melyek időről időre vagy egymással, vagy a kolumbiai fegyveres erők tagjaival csapnak össze. A menekülők, vándorlók ezért még kiszolgáltatottabbak, s néhol megjelent a xenofóbia is. A kolumbiai cucutai egyházmegye felajánlotta segítségét a testvérközösségeknek: az év kezdete óta 1 millió ostyát juttatott el a venezuelai hívek részére.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye/La Croix; Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria