Abortált magzatokkal fűtenek brit kórházakban

Kitekintő – 2014. március 25., kedd | 14:25

Brit kórházakban fűtésre használják az abortált magzatokat. Az elmúlt két évben 15 500 meg nem született gyermek földi maradványait „hasznosították” a „hulladékból energiát” program keretében működő erőművekben – írja a brit The Independent.

Brit kórházak területén a „hulladékból energiát” elnevezéssel működő minierőművekben abortált és elvetélt magzatokat égetnek el. Az elmúlt két évben 15 500 magzat égett el ebben a programban. A magzatokat a kórházakban klinikai hulladékként kezelik és elégetik – derítette ki egy nyomozás.

Nagy-Britanniában minden hetedik terhesség megszakad, évente négyezer – azaz napi tizenegy – vetélés történik.

A nyomozati anyag több vezető kórházat említ, akik részt vettek a „hulladékból energiát” programban: összesen 27 intézmény neve szerepel a listán.

A nagy felháborodást kiváltó eljárásra a brit Channel 4 csatorna Dispatches című műsora kapcsán derült fény.

A gyakorlat teljességgel elfogadhatatlan – nyilatkozta a tényekkel szembesülve Dan Poulter egészségügyi miniszter. Bár a kórházak túlnyomó többsége nem így jár el, valamennyi intézmény esetében meg kell szüntetni ezt a gyakorlatot. Az emberi szövetek felhasználásában illetékes hatóságot (HTA) az ügy kapcsán felkérték, hogy azonnali hatállyal intézkedjen.

A cambridge-i egyetem kórházaihoz tartozó NHS alapítványi testület szóvivője azt nyilatkozta, hogy a szakképzett egészségügyi dolgozók tisztelettel és odafigyeléssel tájékoztatják a pácienseket és családtagjaikat a lehetőségekről, szóban és írásban egyaránt.

A szülőknek pontosan ugyanazok a választási lehetőségei vannak az elhalt magzatok maradványaival kapcsolatban, mint a halva született csecsemők esetében, személyes kívánságaikat pedig tiszteletben tartják.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria