Adventi készülődés Székesfehérváron

Hazai – 2016. november 23., szerda | 12:00

November 26. és december 23. között ünnepi díszbe öltözik Székesfehérvár belvárosa, az adventi hétvégéken és karácsony előestéjén rangos előadók lépnek fel, a hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai adnak műsort. A programokról november 21-én tartottak sajtótájékoztatót a megyeszékhelyen.


Az ünnepi fényeket az első adventi vasárnapon, november 27-én este fél hatkor kapcsolja fel Cser-Palkovics András polgármester a második adventi jótékonysági futás 12 év alatti korosztályának nyertesével.

Az első ünnepi hétvégén, november 26-án nyílik a püspöki palota kertjében a hagyományos adventi udvar, ahová várják mindazokat, akik szeretnének valódi csendes, békés, imádságban eltöltött karácsonyi készülődés részesei lenni. Szombat délutánonként négy órakor pedig imádságos gyertyagyújtásra várják a híveket. December 3-án indul az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű jótékonysági akció.

Az ünnepváró programokra közös sajtótájékoztatón hívott meg minden érdeklődőt Spányi Antal megyéspüspök és Cser-Palkovics András. A polgármester a városi karácsonyfa mellett köszönetet mondott mindazoknak, akik az előkészítésekben és az adventi programok szervezésében, lebonyolításában közreműködnek.


Az advent nagyon fontos időszak minden ember életében. Az egyházban pedig annyira jelentős, hogy az adventi időszak az új egyházi év kezdete is. Idén Székesfehérvár különösen fontos helyszín lesz, mert a Katolikus Karitász országos programot hirdet, amely innen indul útjára. Külön érdekessége ennek az adventnek, hogy megújítottuk adventi udvarunkat, amelyben remélhetőleg nemcsak nekünk lesz örömünk, hanem Székesfehérvár polgárainak is – fogalmazott Spányi Antal megyéspüspök.

Cser-Palkovics András polgármester az év legszebb időszakának nevezte az adventi készülődés heteit, Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője az adventi rendezvények közül a hagyományos színpadi előadások és a Hiemer-házban rendezett kézműves-foglalkozások mellett az új látványelemekről, installációkról beszélt.

A vásári forgatag mellett számtalan program közül válogathat a lakosság. Advent négy hétvégéjén és karácsony előestéjén a két zenei színpadon fellépnek többek között Szulák Andrea, Odett, Malek Andrea és a Jazzreal, valamint a Mörk zenekar is. Előadóművészek, énekkarok is szórakoztatják a közönséget, mások mellett a Vox Mirabilis kamarakórus, a Kákics együttes és az Ars Musica vegyeskar karácsonyi műsorát hallgathatják meg.


Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria