Alberto Bottari de Castello érsek első magyarországi tapasztalatairól

Kitekintő – 2011. október 10., hétfő | 11:05

A Szentatya 2011. június 6-án nevezte ki Magyarország nunciusává az észak-olaszországi születésű főpásztort, aki előzőleg Japán apostoli nunciusaként teljesítette szentszéki küldetését.

Alberto Bottari de Castello érseket október 7-én, pénteken délelőtt 11 órakor kihallgatáson fogadta a pápa az Apostoli Palotában. Az audienciát követően a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának munkatársa telefonos interjúban kérdezte meg az apostoli nunciust, milyenek első benyomásai a magyar helyi egyházról.

Alberto Bottari de Castello érsek elmondta, hogy augusztus 15-ig Japánban maradt befejezni küldetését. Augusztus 18-án érkezett meg Budapestre. Hangsúlyozta, hogy nagyon figyelmes és szívélyes fogadtatásban volt része, Erdő Péter bíboros a repülőtéren fogadta, több ízben találkoztak, koncelebrált vele és az összes püspökkel az ünnepi szentmisén a Szent István-bazilika előtti téren. Azt tapasztalta, hogy az emberek büszkén megvallják mély keresztény, katolikus önazonosságukat és nagy áhitattal élik meg az ünnepet. Fontosnak tartja, hogy Magyarország mindig is a híd szerepét töltötte be kelet és nyugat között. Azóta felkeresett egy Mária-kegyhelyet is az ország északkeleti részén, és nagy hatást gyakorolt rá az emberek hite és természetes lelkesedése.

Kifejezte örömét, amiért Schmitt Pál köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Laudetur Jesus Christus köszöntéssel fordultak hozzá kezdettől fogva. Örül annak, hogy olyan nép körében szolgálhat, amely maradéktalanul vissza akarja szerezni keresztény önazonosságát és ezt az alkotmányban is kifejezésre juttatja.

A magyar egyházra váró feladatokról elmondta, hogy a legnagyobb kihívás a szenvedés, a vértanúk, a korlátozások között megélt múlt után az, hogy meg kell élni a hitet, mert az Úr ezt lehetővé teszi. Annyi mindenért aggódunk, miközben az emberi élet olyan törékeny. A nuncius Japánban megtapasztalta a földrengést és elmondta: azokban a pillanatokban az ember egyenlő a semmivel. Amint egy kicsit megmozdul a természet, az ember rádöbben saját törékenységére. Ha nem érezzük, hogy Isten kezében vagyunk, semmit sem érünk.

A pápai kihallgatásról szólva elmesélte, hogy a beszélgetés mintegy felét Japánnak, a földrengésnek és a helyi egyháznak szentelték. Utána pedig megköszönte a pápának, hogy Magyarországra nevezte ki, hogy visszahívta Európába, egy olyan országba, ahol nyíltan meg lehet vallani, hogy keresztények vagyunk, ahol az emberek ezt nem szégyellik és nem titkolják. A kihallgatás végén pedig a pápa áldását kérte új küldetésére és Magyarországra.

Magyar Kurír

(tzs)