Áldd meg küldetésünket! – Schönstatt-házaspárok ünnepelték elköteleződésüket

Hazai – 2017. november 19., vasárnap | 16:58

Házaspárok ünnepelték a Schönstatt mozgalom családakadémiája által nyújtott képzés elvégzését Bíró László püspökkel. A november 18-án tartott küldetésünnep keretében a budapest-gazdagréti Szent Angyalok-templomban a házaspárok missziós szolgálatra köteleződtek el.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tizenharmadik alkalommal szervezett a Schönstatt mozgalom családakadémiája képzést házaspároknak, akik annak sikeres elvégzését követően családtrénerekként missziós küldetésre kötelezik el magukat: környezetükben segítik a házasságokat. A küldetésünnepen ezúttal hét házaspár vehette át Bíró László püspöktől, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensétől, valamint a családakadémiát vezető Fehér házaspártól a családtrénerképzésről szóló diplomát.

Az évközben hétvégén, nyáron tábori keretben tartott kétéves képzés első időszakában a házaspárok saját kapcsolatuk megerősítésével foglalkoznak, a folytatásban pedagógiai és retorikai módszereket sajátítanak el, a vizsgán pedig előadják az úgynevezett szívtémát, mely a szívükhöz leginkább közel álló gondolatkört dolgozza fel. Alkalmanként hét-nyolc házaspár indul egy-egy évfolyamban, így az elmúlt másfél évtizedben már közel százan végezték el a családakadémiát. A szívtémákból áll össze a családakadémia képzési témabankja, a házaspárokat e témákban hívhatják meg előadást tartani.

Ezúttal hét házaspár végezte el a képzést. A hálaadó szentmisén velük ünnepeltek gyerekeik, rokonaik, barátaik és a Schönstatt mozgalom felelősei. A főcelebráns és szónok Bíró László püspök volt.

Köszöntőjében örömének adott hangot, hogy újra és újra vannak házaspárok, akik elkezdik és be is fejezik a képzést, és vállalják mások házasságának megerősítését. „Időt és energiát fektettetek be, de ti is sokat kaptatok. De tudnotok kell, egy válság kihordása lényegesen több időt és energiát igényel.” Bíró László hangsúlyozta annak az értékét, hogy a megújulási mozgalmak között a Schönstatt kiemelt figyelmet fordít a házasság szentség voltára.

A családreferens püspök szentbeszédében a Schönstatt Mária-tiszteletéhez kapcsolódva a Szűzanya lelkiségét állította példaként az ünneplők elé: Mária egy Istennek adott igent képvisel, szemben azzal a nemmel, amikor az ember engedett a sátán csábításának, és szembefordult Istennel. Az ördög azzal az ígérettel nyerte meg az embert, hogy olyan lehet, mint az Isten. Ezzel szemben az ember önmagát is elveszítette, zavarni kezdte saját testi mivolta, összeütközésbe került mindazzal, amivel eddig harmóniát élt meg.

Korunk is azzal csábítja az embert: nincs Isten, az ember elég önmagának. Ha azonban az ember kivétetik a természetének megfelelő környezetből, külső és belső káosz lesz úrrá világában. Míg a nem szétszór, az igen összegyűjt, és ha az ember ki tudja mondani az igent, Isten országa jelenik meg köztünk. A mi igenünk a feltétele annak, hogy Isten országa jelenvalóvá válhasson – figyelmeztetett Bíró László. – Igent kell mondanunk Isten országára, a Szentlélekre és az életre.

A püspök küldetésükről is beszélt a házaspároknak. „Hiteles tanúknak kell lennetek, és ehhez megtérésre van szükség” – mutatott rá a diplomával kapott feladatra. Megtérésként értelmezte korunk evangéliumi realitással való szemléletét, a szakrális módszerekben való megújulást, mely az igazságnál való megmaradás mellett találja meg a megfelelő nyelvet.

A püspök a nehézségek átgondolására hívott meg. „Elfáradunk, erős az ellenszél. De tudnunk kell, hogy jövőbe mutató értékeket őrzünk agresszív ideológiák között, melyek sok kárt okoznak, de el fognak tűnni.”

A lelkesedés ébrentartásához az erőforrások számbavételére buzdított. Kiemelte a Schönstatt-lelkiség sajátos kincsét, a családi otthonokban felállított házi szentélyek fontosságát. Kentenich atya bölcs felismerése volt, hogy a Schönstattban meghonosította  az őseinknél és sok más kultúrában szokásként élő házi istentiszteletet. „Nem tudjuk, hogyan alakul Európa sorsa, sötétség vesz körül minket, de a házi oltárokat nem vehetik el” – figyelmeztetett Bíró László ezen erőforrás őrzésének fontosságára.

A szentmise végén a házaspárok átvették a képzést igazoló diplomákat, és rövid ízelítőt adtak szívtémájukból, számos kérdést átgondolásra ajánlva: mit tehetünk, hogy a valós nehézségek és a korszellem ellenére is boldog házasságban éljünk; veszélyes vizeken milyen világítótornyokra számíthatunk; örömre teremtettségünk segítségével hogyan fedezhetjük fel a szürkének látott hétköznapokban a színeket; miként fejleszthetünk ki pozitív látásmódot; merünk-e másként gondolkodni és cselekedni, mint a tömeg, és hiszünk-e abban, hogy nem működő dolgok is megmenthetők?

Az egyik részt vevő házaspár, Kiriakidis Elef és Enikő elmondták: vállalt témájuk középpontjában a házasság ápolása áll. A Schönstatt szellemében az első a család, az a legfontosabb, hogy a házaspár a saját családján belül legyen családapostol, és ha még belefér, és lehetőség nyílik rá, környezetükben segítsék a házaspárokat. Arról a tapasztalatukról számoltak be, hogy maguk körül rengeteg megromló házasságot látnak, még katolikusok között is. „Szeretnénk kommunikációs gyakorlatokkal segíteni egymás jobb megértésében, érzelmi és gondolati szinten.”

Dicsérték a képzést, mely évente hat-hat hétvégéből és két nyári táborból állt, és azon mindig mint család – tehát gyerekkel együtt – vettek részt. Mind a házaspárok, mind a gyerekek közösséggé váltak az együttlét során. A gyerekek a számukra szervezett foglalkozásokon jól érezték magukat, barátokra leltek.

Mind a férj, mind a feleség a családakadémia értékét hangsúlyozta: „Megerősödik a házasság, megerősödik a hit, jobban oda tudunk figyelni egymásra. A képzés alatt megtaláltuk, ami igazán fontos számunkra. Ez a két év a saját terápiánk volt. Most próbálunk másoknak is segíteni ebben.”

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria