Átadták a diplomákat a Szent Atanáz-főiskolán

Hazai – 2016. június 26., vasárnap | 12:00

Június 24-én tartották Nyíregyházán a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanévzáró és diplomaosztó ünnepségét.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A főiskola történetének 66. tanévzáró ünnepségén részt vett Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a főiskola nagykancellárja, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója, valamint Kiss János, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tudományos dékánhelyettese.

Véghseő Tamás rektor évértékelő beszédében kiemelte, bízik benne, hogy a végzett hallgatók pozitív érzésekkel és tartalmas évekkel a hátuk mögött hagyják el az intézményt, s reméli, a főiskolán megszerzett tudásukat minél hamarabb eredményesen tudják Isten szolgálatába állítani. Megköszönte az intézmény dolgozóinak a munkáját, akik azon dolgoznak az év során, hogy a tanévzáró ünnepség alkalmával a végzett diákok szép emlékekkel távozzanak és köszönjenek el tőlük.

A rektori beszédet követően adták át a diplomákat és igazolásokat: a teológia szakos licencia diplomát Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a teológus szakos baccalaureatus diplomákat Kocsis Fülöp érsek-metropolita  és Orosz Atanáz püspök, a kántor szakos diplomákat Szocska A. Ábel apostoli kormányzó, a levelező tagozatos katekéta-lelkipásztori munkatárs diplomákat  Véghseő Tamás rektor, míg a hittanár-nevelőtanár mesterszakos diplomákat Seszták István rektorhelyettes adta át.

A diplomaosztó a Szent Atanáz-díj  átadásával folytatódott, amelyet Manel Nin, a görögországi bizánci szertartású katolikusok püspök-exarchája vehetett át Kocsis Fülöp érsek-metropolitától. A Hajdúdorogi Főegyházmegye főpásztora laudációjában hangsúlyozta, hogy a római Görög Kollégium vezetőjeként eltöltött csaknem két évtized alatt Manel Nin számos magyar görögkatolikus papnövendék útját kísérte szeretettel a papság felé. A főiskola tanári karából nyolc oktatónak is egykor elöljárója volt. Szoros kapcsolatot ápol most is a felsőoktatási intézménnyel, ahol számos kurzust tartott.

Az ünnepségen átadták a gyémánt- és az aranydiplomákat is: hatvan, illetve ötven évvel ezelőtt négy-négy papnövendék fejezte be  tanulmányait az intézményben, akik közül mára csak ketten élnek. A gyémántdiplomát Orosz Atanáz püspök adta át Szabó Sándornak, az aranydiplomát pedig Kocsis Fülöp érsek-metropolitától vehette át Pásztor Bazil.

Idén is kiosztották Az év katekétája díjat, amit Mosolygó Tamásnénak ítélt oda a Miskolci Egyházmegye Hitoktatási Bizottsága.

A tanévzáró ünnepség a Szent Miklós-székesegyházban vecsernyével zárult.

Forrás: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola 

Fotó: Zadubenszki Norbert

Zadubenszki Norbert/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria