Átadták a Szent Erzsébet rózsája díjat – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. november 23., vasárnap | 19:53

A Teremtő akaratát teljesítjük, amikor a képmását, az embert feltétlen szeretetben és tiszteletben részesítjük – fogalmazott Erdő Péter bíboros a Szent Erzsébet rózsája díj átadóünnepségén november 23-án Budapesten. A tizenötödik alkalommal odaítélt elismerést Simon Sándorné kapta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Idén tizenötödik alkalommal ítélte oda a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényének hangsúlyozására, a díjazottak személyes példájának elismerésére a Szent Erzsébet rózsája díjat. A kitüntetést Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke adta át november 23-án Budapesten Simon Sándorné Dancs Máriának.


Világunk aggodalmat keltő folyamatai láttán a szeretetszolgálat, Szent Erzsébet példája egyre aktuálisabb – kezdte köszöntőjét Erdő Péter bíboros. Nagy a nyomás világszerte az államokon, hogy vonjanak ki minél több anyagi eszközt a humán szektorból, az oktatásból, az egészségügyből, a szociális területről, hivatkozva a hatékonyság, a versenyképesség, a költségvetési fegyelem támasztotta követelményekre. Ezek valóban fontosak, mondta Erdő Péter, ugyanakkor feltette a kérdést: az állam és a társadalom cél vagy eszköz, az állam az emberért van-e?

Nekünk, keresztényeknek mindig az embert kell szem előtt tartanunk. Az embert, akinek sokszor segítségre van szüksége – hangsúlyozta az MKPK elnöke.


Majd rámutatott: amikor az egyházi év végén, Krisztus Király ünnepén az evangélium lenyűgöző vízióját olvashatjuk a jókat és rosszakat elkülönítő utolsó ítéletről, a Szentírás indoklást is ad. Ebben megkülönböztető értékként az irgalmasság legfontosabb testi cselekedeteit emeli ki. Ezek tehát nem mellékes feladatok számunkra, hanem a legfontosabbak, az ember szíve legmélyén rejlő kötelezettség. A Teremtő akaratát teljesítjük, amikor a képmását, az embert feltétlen szeretetben és tiszteletben részesítjük. „Szerette a szegényeket” – fogalmaztak a szentek életrajzírói – mondta Erdő Péter, és rámutatott: a segítő szolgálat a szív mélyéből kell, hogy fakadjon, a cselekvő szeretet nem elvégzendő feladat számunkra, hanem hitünk alapja. Legaktuálisabb üzenet számunkra, hogy ezt a szolgálatot a szív szeretetével kell tennünk – fogalmazta meg Erdő Péter bíboros.


Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: az elmúlt években szociális és gyermekvédelmi intézményekben járva mindig határozott különbséget tapasztalt az alapján, hogy egy-egy intézményben jelen volt-e a szeretet, vagy sem. Hangsúlyozta a Katolikus Karitász, az önkéntesek felelősségét, hogy ezt a szemléletet átadják. Rámutatott: az önkéntesek munkája azt üzeni a társadalomnak, hogy a segítő szolgálatra felkészítő képzés szeretet nélkül hiábavaló. Végül méltatta a ferences világi rend kárpátaljai nemzeti, felekezeti különbségeken felülemelkedő tevékenységét.

Simon Sándorné Dancs Mária a díjat megköszönve elmondta, a neki adományozott elismerés a ferences világi rend munkájának is szól, és reményét fejezte ki, hogy az általuk végzett missziót egyre többen megismerik.

A laudáció bemutatta egy élet segítő tevékenységét. A díjazott a ferences világi rend tagjaként a hajléktalanok megsegítésével foglalkozott, és éveken át részt vett a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány munkájában. Aktívan tevékenykedett a pestszentlőrinci plébánia hitéletének szervezőjeként. A rendszerváltáskor hitoktatást is végzett. Simon Sándorné elismerésének öt gyermeke, tizenhárom unokája és két dédunokája örülhet.


A Szent Erzsébet rózsája díj jótékonysági műsorral egybekötött átadóestjének bevételét az MKPK idén az ipolytölgyesi halmozottan sérült gyermekeket, felnőtteket ápoló, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat fenntartásában működő Szent Erzsébet Otthon javára ajánlotta fel. Életüket a jótékonysági esten rövidfilm mutatta be. Az otthon lakói közül is többen részt vettek az ünnepségen.

A díjátadó esten közreműködött a Duna Szimfonikus Zenekar.

A fővárosi Duna Palotában tartott rendezvényen részt vett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részéről Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke és Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök.

Megjelentek a Katolikus Karitász képviseletében Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója; Mádl Dalma asszony, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, a közélet képviselői, köztük Varga Zs. András alkotmánybíró, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

Részt vett az ünnepségen Kauser Tibor, a ferences világi rend közelmúltban megválasztott miniszter generálisa, valamint a testvéregyházak képviselői.

Az MKPK 1999 decemberében alapította a díjat az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, illetve a díjazott személyes példájának felmutatására. Az elismerés Pálffy Katalin szobrászművész alkotása: 95 milliméter átmérőjű bronzérem, előlapja rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat található: Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria