Az anglikán prímás a gyónásról nyilatkozott

Nézőpont – 2013. október 11., péntek | 8:32

Canterbury érseke, Justin Welby anglikán prímás már többször is dicsérte a Katolikus Egyház bűnbánati szentségét.

„Az elmúlt tíz évben sokat tanultam a kiengesztelődés nagy szentségéről, a gyónásról” – idézi Welbyt október 10-i, csütörtöki számában a Daily Telegraph című napilap. Az anglikán egyház prímásának szavai szerint a gyónás „rendkívüli erejű és szörnyen fájdalmas, ha komolyan veszi az ember”. Welby hozzáteszi: „Igazán kellemetlen; de ezen keresztül részesülünk Isten megbocsájtó, megszabadító kegyelmében, egyfajta megtisztulásban”.

Welby hosszú ideig üzletemberként tevékenykedett. Nős, hat gyermekük van. Héthónapos kislánya 1983-ban bekövetkezett halála vitte közelebb Istenhez. A korábbi olajvállalkozó élete – pálfordulással új irányt vett: 1989-ben teológia tanulmányokba kezdett, és papi pályára tért. A 80-as évek végén lett pap, 2011-ben nevezték ki püspökké. 2012-ben került az anglikán egyház élére.

Canterbury érseke már több alkalommal kifejezte, hogy közel áll hozzá a katolikus hagyomány, különösen a bencés és a Szent Ignác-i lelkiség. Elmondása szerint fontos forrás számára a Katolikus Egyház társadalmi tanítása.

Magyar Kurír

(gj)