Az egész világot imára hívják a szíriai békéért az aleppóiak

Kitekintő – 2016. május 6., péntek | 9:55

Az aleppói katolikus közösségek vezetői felhívással fordulnak a püspökökhöz, papokhoz és hívekhez szerte a világon: ajánlják föl a május 8-i, vasárnapi szentmisét Szíria, és azon belül is Aleppó városának békéjéért – mondta az AsiaNews hírügynökségnek Ibrahim Alszábag aleppói ferences plébános.

A város, amely Szíria északi központjának tekinthető, napok óta heves összecsapások színhelye. „Imákat kérünk az egész világtól, mert a helyzet drámai: sok ártatlan ember lett erőszak áldozata, együttérzésre és irgalomra van szükség” – nyilatkozta a 44 éves szerzetes, aki az aleppói latin rítusú plébánia vezetője.

A keresztények által lakott városrészben – amelyet a kormányerők ellenőriznek – május 4-én, szerdán reggel síri csönd honolt, kevesen jártak az utcákon, és egy hangot nem lehetett hallani, mialatt másutt továbbra is zajlanak az összecsapások – számolt be Ibrahim atya. A nap folyamán heves bombázások folytak, rakétákat lőttek a lázadók által megszállt területekről a Dabbi’t kórházra, ahol telitalálat érte a szülészetet. Tizenhét gyermek meghalt, nők és férfiak vesztették életüket. Korábban az egyetemekre lőttek ki rakétát, különösen az állami egyetemre, arra kényszerítve több ezer hallgatót, hogy órákig a föld alatti óvóhelyen húzzák meg magukat. Emiatt az oktatási minisztérium úgy rendelkezett, hogy három napra bezáratja az iskolákat Aleppóban.

Az egyetemre vezető úton teljesen leromboltak egy épületet, és jelenleg nem tudni az áldozatok, illetve a sérültek számát. Ehhez jön még a többi térségben folyó bombázások mérlege. Találat érte az Aisha mecsetet is, amely a Zahraa negyedben található, és ahol eddig a muszlim családok kerestek menedéket.

Az erősödő harcok és a nemzetközi közösség tehetetlensége aggodalommal tölti el Ferenc pápát is, aki múlt vasárnap, május 1-jén délben a Regina Coeli elimádkozásakor újból felemelte szavát Szíria békéjéért. Arra szólította a konfliktusban érintett feleket, hogy szüntessék be az ellenségeskedést, és mélyítsék el a párbeszédet, amely a béke egyedüli útja. Az aleppói katolikus püspökök a pápa felhívását megelőzően nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélik a városban folyó erőszakot, majd Aleppót Mária Szeplőtelen Szívének ajánlva fohászkodnak a békéért.

Az aleppói ferences plébános kijelentette: amit átélnek, nem más, mint az emberiség elleni bűncselekmény. Gyermekekre, újszülöttekre, szülő asszonyokra és egyetemi hallgatókra lesújtani – hívhatjuk bár bosszúnak vagy terrorizmusnak – szörnyű cselekedet. Együttérzést és irgalmat kérnek az ártatlan áldozatokért. Aleppóban nincs kelet vagy nyugat, mindenki mellé oda kell állnunk, aki szenved, aki erőszakot élt át, legyenek azok újszülöttek, idősek, reményvesztettek. Mint egyház közel állunk nemcsak a keresztényekhez, hanem mindenkihez, akit méltóságában sértett meg az erőszak – hangsúlyozta. A szíriai ferences pap végül megújította felhívását mindenkihez, és kérte, hogy imádkozzunk, legyünk szolidárisak, álljunk mellettük, és legyünk jóakaratúak.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria