Az én szerzetesem: Roman Grzegorz Majewski

Megszentelt élet – 2015. augusztus 4., kedd | 19:55

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük vagy más megszentelt életet élő ismerősük, és mit jelent ő számukra. Borsos Krisztián Roman Majewski lengyel pálost mutatja be.

Roman Grzegorz Majewski az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek, Első Remete Szent Pál Rendjének, vagyis a pálos rendnek tagja.

Tavaly, 2014 szeptemberében ismertem meg Márianosztrán, ahol szabadságát töltötte. Elsőre hihetetlen alázata, szinte sugárzó jósága, vidámsága és kedvessége ragadott meg. Jó humora van, és nagy szíve!

Hozzá kapcsolódó első élményem egy esti misén történt szeptember 1-jén. A mise elején rögtön azzal kezdte, hogy bocsánatot kért, azért mert nem beszéli tökéletesen a magyart, egyben megkérte a híveket, hogy segítsenek neki az olvasmányokban és könyörgésekben. Megszólította a híveket! Annak ellenére, hogy törte a magyart kicsit, hihetetlenül megragadó beszédet mondott!

Mindig vidámnak láttuk, a templomon végighaladva szinte mindenkihez volt egy-két jó szava. Személyisége nagy hatást gyakorolt rám. A hívek nagyon hamar megkedvelték, bármerre is járt.

Később beszélgettem is vele, mesélt az életéről, de a komolyabb ismereteket az internetről szereztem róla, merő véletlenségből. Annyit addig is tudtam, hogy lengyel, és Częstochowából jött.

1995 és 1999 között a Jasna Góra Rádió műsorigazgatója, majd igazgatója volt.

2008-tól 2014-ig volt házfőnök két ciklusban a częstochowai pálos kolostorban,  a rend jelenlegi központjában. Lelkiismeretesen ápolta a magyar pálos szerzetesek által alapított Jasna Góra-i pálos kolostor magyar vonatkozású emlékeit. A kezdetektől támogatta azt a kezdeményezést, hogy a két nép barátságát is kifejező zarándokvonat induljon Budapestről Częstochowába.

A Roman Majewski házfőnök atya vezette Jasna Góra-i pálos kolostor adományát, a częstochowai Fekete Madonna-kegykép másolatát ünnepélyes keretek között helyezték el a budapesti Szent István-bazilikában. Egy másik másolatot pedig a csíksomlyói kegyhely számára ajándékoztak 2012-ben.

Roman Majewski 2012. október 23-án Áder János köztársasági elnöktől vehette át a Parlamentben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Beer Miklós váci megyéspüspök, Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, Bátor Botond akkori pálos tartományfőnök és Borsos József pálos atya jelenlétében. A kitüntetéssel elismerték kiemelkedő hozzájárulását a lengyel–magyar történelmi és szociális kapcsolatok ápolásához.

Roman Majewski atya kitüntetése elismerés azoknak a lengyel pálos szerzeteseknek is, akik nagyon sokat tettek és tesznek azért, hogy a lengyel–magyar barátság eleven maradjon.

Ezzel az írással szeretnék köszönetet mondani én is a lengyel–magyar barátság megőrzéséért végzett áldozatos munkájáért, valamint azért a tevékenységéért, amit az elmúlt egy évben Magyarországon végzett! Itt-tartózkodása alatt bejárta kolostorainkat, hazánk szebb helyeit, besegített a lelkipásztori munkába Márianosztrán és Zsana községben is.

Borsós Krisztián

Kapcsolódó fotógaléria