Az idősek világnapját ünnepelték Szatmárnémetiben

Külhoni – 2014. október 1., szerda | 11:42

Az evangéliumon alapuló szemléletváltást kért híveitől szeptember 27-én az idősek világnapja alkalmából a szatmárnémeti székesegyházban bemutatott szentmisén Schönberger Jenő püspök – írja a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye honlapja.

A szentmise elején a megyéspüspök az idősek mellett az októberben kezdődő családszinódus sikeréért is imádkozott, és megemlékezett Páli Szent Vincéről is, akinek szombaton volt az emléknapja.

Schönberger Jenő szentbeszédében az evangéliumból eredő szemléletváltás szükségességére hívta fel a hívek figyelmét: „Ahogy megszülettünk, a jelen világban élünk, növekszünk és emberi testünk kiteljesedik, majd megöregszik és visszatér a porba. De amikor megkereszteltek minket, beléptünk az Egyházba, Isten világába. Ezt az emberi testet egy lélek élteti, az is kiteljesedik, és az ember egyszer csak úgy érzi, megállt az idő. A lelki érettség szintjén megáll az idő, mindenkinek ugyanolyan fiatal marad a lelke, csak a teste fáj, ahogy öregszik.”

Ezt a másik, idők feletti életet Jézus hozta el. Istenben a múltat, a jelent és a jövőt együtt látja – hangsúlyozta a főpásztor. Isten jelenében élünk, – tette hozzá – és magunkra is így kell tekintenünk: „A Mindenható az, aki velem volt és a kezemet fogta, amikor gyermek voltam, elkísért életem minden útján és most is itt van velem. Akkor is, ha megöregszem, ha szenvedés ér, bármi történik, Isten örök jelen. Így nem történhet semmi velem, amit katasztrófának kellene felfogjak.” Isten gyermekei vagyunk attól függetlenül, hány évesek vagyunk – mondta a megyéspüspök.

„Ha ezt a szemléletváltást meg tudnánk élni, akkor egészen másként viszonyulnánk az élethez. Nem akarnánk mások lenni, mint akik vagyunk, és nem akarnánk semmit másként, mint ahogy történik, mert ez Isten akarata, és jól van úgy, ahogyan Ő akarja” – bíztatott Schönberger Jenő, aki így folytatta beszédét: „néha eszünkbe jutnak bűneink, mulasztásaink, de soha nem szabad elfelednünk, hogy Isten szeretete mindig nagyobb a mi bűneinktől”.

A püspök hangsúlyozta, hogy ez az evangélium szerinti szemléletváltás „a mi hitünk, ami nem elmélet”, amit a szentek már kétezer éve élnek. El kell hinni, hogy ugyanúgy működik a saját életünkben is. El kell kezdenünk eszerint élni és megszűnik a lelkünk háborgása – tette hozzá.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria