Az ifjúságpasztoráció új kihívása: az Y generáció - tanulmányi napokat tartott az Ifjúsági Bizottság Tanácsadó Testülete

Hazai – 2011. november 15., kedd | 11:55

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának Tanácsadó Testülete 2011. november 8. és 10. között Pécsett tartotta őszi tanulmányi napjait. A konferencián az egyes egyházmegyék, szerzetesrendek, mozgalmak ifjúsági referensei, ifjúsági irodavezetői és munkatársai, önkéntesei vettek részt.

Az évente megrendezett tanulmányi napok célja, hogy lehetőséget biztosítson a testület működése során felmerülő háttérkérdések megvitatására, a közös gondolkodásra, tapasztalatcserére, de a barátságok és a közösségvállalás erősítésére is.

Palánki Ferenc, az Ifjúsági Bizottság és a Hivatásgondozó Bizottság új referens püspökének megnyitója után Udvardy György pécsi megyéspüspök a katekizmusok történeti formálódásáról, valamint a YouCat ifjúsági katekizmus jelentőségéről tartott előadást. Kiemelte: a fiatalok sajátos módon szemlélik a hitet, az egyházat. Az előadást követő fórumbeszélgetésen is ez az új szemlélet került előtérbe, olyan fontos kérdésekre keresve a választ, hogy miként hidalható át a különbség a fiatalok és az egyház eltérő nyelvezete között.

A konferencia során Lothringer Éva szociális testvér tartott előadást az Y-generációról, napjaink huszonéveseinek nemzedékéről, rámutatva azokra a társadalmi, szociális és kulturális körülményekre is, amelyek miatt gyakran negatív, általánosító előítéletek alakulnak ki a társadalomban a fiatal nemzedékről. A konferencia résztvevői az előadást követő műhelymunkákon együtt kutatták, melyek azok az eszközök, amelyek a fiatalok megszólításában megújíthatják az ifjúsági, ifjúságpasztorációs munkát, s melyek azok az erőforrások, amelyeknek napjaink fiatal generációja birtokában van, s amelyek visszaforgathatók az egyház jövőjének javára.

Korunk új technológiái természetes módon átalakítják az ifjúságpasztorációs munkát is. Szűcs Sándor (http://www.apcsel29.hu) és Nagy Gusztáv (http://nagygusztav.hu) az online misszióval kapcsolatos tapasztalataikról, stratégiákról és modern kommunikációs eszközökről tartottak előadást.

A konferencia zárónapján tartott fórumbeszélgetésen Udvardy György püspök az egyházmegyéjében tervezett ifjúságpasztoráció és az ifjúsági munka lehetőségeiről beszélt, a Hitoktatási Bizottság referenseként kitért a hitoktatás, az egyházi iskolák és az ifjúságpasztoráció együttműködési lehetőségeire is. Kiemelte az állandó önreflexió, a folyamatos képzés és a konkrét tettekben is megvalósuló szolidaritás fontosságát.

A testület hamarosan folytatja a közös munkát: az elmúlt negyedév eseményeinek értékelésére és a közeljövő ifjúsági programjainak megtervezésére 2011. november 30-án kerül sor, az Ifjúsági Bizottság Tanácsadó Testülete téli ülésén.

Kámán Veronika/Magyar Kurír