„Az igazság ragyogása, a szeretet szépsége”

Kitekintő – 2011. július 5., kedd | 9:08

Július 4-én a VI. Pál kihallgatási teremben XVI. Benedek megnyitotta a pappá szentelése 60. évfordulója alkalmából, tiszteletére rendezett kiállítást.

A Kultúra Pápai Tanácsa kezdeményezésére rendezett kiállításon a világ különböző országaiból érkezett mintegy hatvan művész: szobrász, építész, író, zenész, fényképész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A kezdeményezésről Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke adott tájékoztatást. Az ünnepélyes megnyitón Arvo Pärt észt zeneszerző Vater unser című szerzeményét hallgathatták meg a jelenlévők egy fiatal énekes előadásában, a mester zongorakísértével.

A köszöntések után elhangzott beszédében a Szentatya emlékeztetett rá, hogy 2009. november 21-én a Sixtus-kápolnában kezdte párbeszédet a művészvilággal. Az egyház és a művészek párbeszédének egyre hatékonyabbá és termékenyebbé kell válnia, példát adva korunk kultúrájának, hogy emberibbé és szebbé tegye világunkat.

Utalva a kiállítás témájára, Szent Pált (Ef 4, 15) idézte a pápa: „veritatem facientes in caritate”, az igazságot megtenni a szeretetben. Ez az elv a keresztény lét alapvető formulája – hangsúlyozta XVI. Benedek.

Krisztusban összetartozik az igazság és a szeretet. Amennyiben Krisztushoz közeledünk, a mi életünkben is egybeolvad az igazság és a szeretet. Az igazság szeretet nélkül „pengő cimbalom” – utalt a Szentatya Pál apostol szeretethimnuszára. Az igazság és a szeretet harmóniájából, szimfóniájából ered az igazi szépség, amely képes csodálkozást, csodálatot és örömet kelteni az emberek szívében. A világban nagy szükség van arra, hogy felragyogjon az igazság, és ne nyomja el a hazugság vagy a szürke közönségesség, hogy lángját ne fojtsa el a gőg és az önzés. Benedek pápa arra buzdította a művészeket, hogy ilyen szellemben alkossanak. A Szentlélek, a világ minden szépségének alkotója világítsa és vezesse őket a végső és végleges szépség felé, amely felmelegíti szívünket és amelyet majd egy napon teljes ragyogásában szemlélhetünk – hangzott el a Szentatya fohászában.

XVI. Benedek pápa köszöntötte a kiállítás szervezőit, majd megtekintette a VI. Pál csarnokban kiállított műveket. Egyenként szót váltott mind a hatvan művésszel, akik bemutatták alkotásukat vagy az arról készült fényképet. Makovecz Imre építész templomainak egy erre az alkalomra készült albumát ajándékozta a Szentatyának.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)

Képek: catholicpressphoto.com; lavignadelsignore.blogspot.com