Az irgalmasság szent kapuinak megnyitása külhoni egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

Külhoni – 2015. december 14., hétfő | 10:30

December 13-án Schönberger Jenő püspök Szatmárnémetiben, Jakubinyi György érsek Csíksomlyón, Piero Marini érsek a nagyváradi székesegyházban, Német László püspök Nagybecskereken, valamint Bernard Bober Kassán megnyitotta az irgalmasság szent kapuját.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szatmárnémeti Egyházmegye

December 13-án tizenegy órakor kezdődött az a szentmise a szatmárnémeti székesegyházban, melynek keretében Schönberger Jenő püspök megnyitotta az „irgalmasság kapuját”. A székesegyház főbejárata a szatmárnémeti kapu, de az egyházmegyében Nagykárolyban a Kalazanci Szent József-templom, Nagybányán a Szentháromság-templom, valamint Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly-templom egyik bejárata is az „irgalmasság kapuja” lett Ferenc pápa kérésére, aki szeplőtelen fogantatás ünnepén a Szent Péter-bazilika, vasárnap pedig a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilika szent kapuját nyitotta meg.

A szentmise elején a püspök a búcsús alkalmakhoz és a húsvét-vigíliai szertartáshoz hasonlóan az asszisztenciával a főbejárathoz vonult, ahol Hársfalvi Ottó általános helynök, a székesegyház plébánosa vezette fel a közös liturgiát: „Ferenc Szentatyánk jóvoltából és akaratából megkezdjük az irgalmasság rendkívüli szentévét. Kitárul előttünk a szent kapu; maga Krisztus az, aki az egyház szolgálata által bevezet minket Isten szeretetének misztériumába. Ez a mértéket nem ismerő szeretet az egész emberiséget átöleli. Nyissuk meg szívünket a Szentlélek működése előtt, élesszük fel magunkban a vágyat, hogy készséges örömmel megfeleljünk közös keresztény hivatásunknak, az életszentségnek.”

A püspök ezt követően imádkozott, majd megnyitotta a kaput, és bevonult az oltárhoz, ahol megkezdte a vasárnapi szentmisét.

Szentbeszédében Schönberger Jenő püspök Európa és a világ jelen megpróbáltatásaira utalt, amikor azt mondta, a Szentlélek irányítja az egyházat, hogy éppen most irgalmasságot, kegyelmet kér az Istentől az emberiség megmaradásáért: „Kegyelmi időt élünk. A Szentatya még biztosan nem tudta azt, hogy mi köszönt ránk, Európára ősszel, de a Szentlélek Úristen már nagyon jól tudta, és ő, aki a Szentatyát irányítja, eszébe juttatta, itt az ideje egy új kegyelmi időt meghirdetnie. Szeplőtelen fogantatás ünnepén, a II. vatikáni zsinat zárónapjának ötvenedik évfordulóján megnyitotta a Szent Péter-bazilika szent kapuját, és meghirdette az egész egyház számára az irgalmasság szentévét. Legyünk mind olyan irgalmasok, mint a mennyei Atya. Az egyház buzdít minket, hogy ne feledjük el, Isten irgalmas szeretettel van irántunk mindig, bennünket hazavár. De ne feledjük azt sem, hogy nekünk is ilyen irgalmas szeretettel kell embertársaink felé fordulnunk. Elsősorban azok felé, akikkel együtt élünk, akik közelebb vannak hozzánk, de minden megkeresztelt és még meg nem keresztelt testvérünk felé.”

Advent harmadik vasárnapján, Gaudete-vasárnap a püspök az örömről is elmélkedett: „Minek örülünk ma? Mindenekelőtt a most megnyílt irgalmasság évének örülünk. De ugyanúgy igyekszünk az egyházmegyénkben megnyitott Krisztus-közösség évét is szemünk előtt tartva a nagy családi közösségbe építeni azt a szeretetet, amely Krisztusban volt irántunk. Örülnünk kell, mert az Úr közel van, érkezik, és mi várni akarjuk őt.”

A püspök az adventi időszakkal kapcsolatban kiemelte, az örömvasárnapon kívül ezt a bűnbánat kell, hogy jellemezze. „Nemcsak most, de egész életünkben vágyakozó szeretettel készüljünk az Úr fogadására, hogy amikor eljön, amikor berobban az életünkbe a karácsony, akkor felszabadultan tudjunk örülni Jézus Krisztusnak. Azok akarják újabban megmondani nekünk, hogy mi a karácsony, akiknek csak a pénz számít… Nem az adventi vásár készít minket elő a karácsonyra, hanem a bűnbánat, az, hogy gyónunk, áldozunk, foglalkozunk a lelkünkkel! Isten nem feledkezik meg rólunk, Isten közel van! Ennek kell, hogy örüljünk! Mindenki tegye meg ott, ahol van, azt, amit tőle Isten elvár” – fogalmazott Schönberger Jenő.

* * *

Gyulafehérvári Főegyházmegye

Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke és Tamás József segédpüspök december 13-án megnyitotta a csíksomlyói kegytemplomban az irgalmasság szent kapuját.

Szentbeszédében az érsek úgy fogalmazott, hogy a Jóisten nem hagyott fel azzal, hogy megismertesse jóságát: nekünk adta Jézust, aki maga az Atya irgalmasságának arca, a béke forrása és üdvösségünk ereje. Ennek a rendkívüli évnek minden pillanatában jobban kell figyelnünk, hogy eljusson minden embertársunkhoz az irgalmasság felhívása, és senki ne maradjon közömbös iránta.

Az érsek az örömről is elmélkedett a szentmisében: azt a Jó Pásztort említette, aki az irgalmasság kapuján át érkezik az ő nyájához, akinek ismerik a hangját, és tudják, hogy összetartoznak. A tolvaj az, aki a kerítéseken át lopakodik. Nekünk, keresztényeknek az irgalmasság kapuját kell átlépnünk és megélnünk a rendkívüli szentév minden pillanatát. A megváltás az irgalmasság ajándéka, az isteni irgalom, amely az igazságosságot is helyére teszi a bűnbánókkal szemben.

Meg kell nyitnunk az irgalom és a bocsánat kapuját, Jézus szavaival élve vissza kell adnunk azok látását, akik levették tekintetüket az égről, azoknak, akik csak magukra gondolnak, és méltóságukat vissza kell adnunk azoknak, akiket megfosztottak tőle – fogalmazott Tamás József segédpüspök. 

***

Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében a nagyváradi székesegyházban is megnyitották az irgalmasság szent kapuját. A december 13-án, délután 16 órakor kezdődött szentmise főcelebránsa Piero Marini érsek, Szent II. János Pál pápa egykori szertartásmestere volt.

* * *

Nagybecskereki Egyházmegye

Az egyházmegye lelkipásztorai és hívei keretében nyitotta meg Német László SVD nagybecskereki püspök az irgalmasság szent kapuját december 13-án a nagybecskereki székesegyházban.

A Nagybecskereki Egyházmegyében a jubileumi szentév kezdetét ünneplő liturgia a székesegyház főbejárata előtt kezdődött, majd a jelenlévők bevonultak a szent kapun. Az ünneplő tömeg trombitaszó mellett vonult be a székesegyházba.

A szentmisét megelőzően a főpásztor paptestvéreivel az Isteni Irgalmasság kápolnájában imádkozott, amelyet idén az Isteni Irgalmasság vasárnapján áldott meg ünnepélyesen.

A székesegyház zsúfolásig telt hívőkkel. A szentmise zenei szolgálatát a székesegyház kórusa, a Nepomuki gyermekkórus és a muzslyai Domonkos ifjúsági kórus látta el. Német László SVD püspök együtt misézett oltártestvéreivel, s tekintettel a nagyszámú zarándokra, két lelkipásztor folyamatosan gyóntatott.

Használjuk ki, hogy életünket gazdagabbá, Istennek tetszőbbé, irgalmasabbá tegyük az irgalmasság évében – hangsúlyozta a főpásztor, aki beszélt a teljes búcsú elnyerésének a lehetőségeiről is.

A szentmise után a püspök agapéra – forralt borra, forró teára és mézeskalácsra – hívta a híveket és lelkipásztorokat. Valamennyi jelenlévő emléklapot kapott, rajta Ferenc pápa imájával, amelyet az irgalmasság szentévére készített.

* * *

Szepsi Római Katolikus Esperesség

Bernard Bober érsek-metropolita december 13-án délelőtt a kassai Árpád-házi Szent Erzsébet-székesegyházban megnyitotta a szent kaput. A főpásztor döntése alapján, hogy a rendkívüli szentév kegyelméből minél többen részesülhessenek, a teljes búcsú elnyerése helyeként kijelölte a Szentlélek tiszteletére emelt szepsi plébániatemplomot is. A szűkebb pátriában a szentév és a jubileumi kapu ünnepélyes megnyitásának szentmiséjét püspöki helynökére, Pásztor Zoltánra bízta, akivel együtt miséztek a környék papjai határon innen és határon túlról.

A szentmise után ünnepélyesen átadták a helyi közösségeknek ajándékozott 500 kg lisztadományt. Részt vett Dankó István, a jubileumi kapu tervezője és készítője és a sárospataki Szent Erzsébet-rend szerzetesnővérei.

A jubileumi kapu ünnepélyes megáldása és a díszszalag ünnepélyes átvágása után a jelenlevők a kiosztott imalapokról elimádkozták a Szentatya, Ferenc pápa jubileumi imáját magyarul és szlovákul. Az ima után elsőnek a helynök, majd a papság és a meghívott vendégek átlépve a jubileumi kapu küszöbét bevonultak a templomba és a kereszttel, valamint a fatimai kegyszoborral az élen az oltárhoz járultak, ahol a helynök megáldotta a Bodollóban készült Isteni Irgalmasság képét, Schultz Megalesz Magdolna ólomüveg alkotását, amely az érsek főpásztor jelenlétében 2016. január 13-án lesz elhelyezve Bodollón.

Az egyháztanács mérlegelve a szükségletet és az adott helyzetet arra a meggyőződésre jutott, hogy a liszt egy részét 50 kg-ként továbbajándékozza a két iskolai étkezdének és a Szent Erzsébet Idősek Otthonának. A fennmaradó részből karácsonyra egy-egy kenyér süttetik a Boldog Salkaházi Sára egyházi intézmény családjai asztalára. A karácsonyi kenyerek ünnepélyes átadása 2015. december 22-én lesz a közös bűnbánati szentmise után a szepsi templomban. Süttetik egy óriási karácsonyi kalács is, ami az éjféli szentmise után lesz megáldva, megszegve és megtörve. Ezzel tesznek eleget az adakozók szándékának, hogy amint a sok millió búzaszem egy lisztté lett, úgy legyen karácsony szent ünnepén eggyé népünk hitében, erkölcsében, lelkületében, kultúrájában és magatartásában, határon innen és határon túl.

Advent napjaiban a templom Jézus Szíve-oltáránál elhelyezett kosárba mindenki, aki akar, elhelyezhet „egy kiló szeretetet” – tartós élelem formájában, amely Tibor atya vezetésével osztanak szét a város valóban rászorulói között.

***

Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Majnek Antal megyéspüspök december 13-án reggel nyitotta meg az egyházmegyében az irgalmasság szentévét, s ekkor nyitotta ki ünnepélyesen a munkácsi székesegyházban az irgalmasság kapuját. Az egyházmegyében a többi kijelölt templomban – az ukrajnai római katolikus püspöki konferencia döntése értelmében – következő vasárnap, december 20-án nyitják meg az irgalmasság kapuit.

A szertartás 7.45-kor kezdődött a székesegyház közvetlen szomszédságában lévő kápolna bejáratánál, ahol számos hívő gyűlt össze. Az irgalmasság kapujának a püspök a székesegyháznak a kápolnával szembeni mellékbejáratát jelölte ki. Mint elmondta, azért éppen ezt, mert ez van a legközelebb a kápolnához, mely az ősi, 14. századi templom szentélye volt. A kapu fölötti transzparens magyar és ukrán nyelven adja mindenki tudtára: ez az irgalmasság kapuja.

A püspök szentbeszédében az irgalmasság mibenlétéről beszélt, arról, mi a szentév jelentősége, történelmi előzménye, s mi a most megnyitott kapu többszörösen szimbolikus jelentése. Mint mondta, életünk végtelensége miatt nagyon nem mindegy, hogy életünk végén kinyílik-e számunkra az a bizonyos kapu, vagy sem. „Jézus minden egyes ember számára elhozta az irgalmat, de nem mindenki akarja ezt elfogadni. Az ő megbocsátása, irgalma csak akkor lesz hatékony, gyümölcsöző bennünk, ha mi ezt kérjük, akarjuk, engedjük. Isten nem fogja feltépni a szívünk ajtaját. Annak a kulcsa belül van, s mi döntjük el, kit engedünk be.”

A Maunkácsi Katolikus Egyházmegye minden esperesi kerületében egy-egy kijelölt templomban – Ungváron, Beregszászban, Nagyszőlősön, Perecsenyben és Rahón – nyílik szent kapu, melyeket a püspöki konferencia döntése értelmében jövő vasárnap, december 20-án nyitnak meg.

Forrás és fotó: Szatmárnémeti Római Katolikus Egyházmegye; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Gyulafehérvári Főegyházmegye; Nagybecskereki Egyházmegye; Szepsi Római Katolikus Esperesség; Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria