Az Iron Maiden zenészei felkeresték Óscar Romero vértanú érsek sírját San Salvadorban

Kitekintő – 2016. március 11., péntek | 18:39

A brit heavy metal együttes dobosa és gitárosa március 6-án ellátogatott a vértanú Boldog Óscar Romero sírjához San Salvadorban. Aznap este a város Mágico González Stadionjában megrendezett koncert utolsó számait a közelmúltban boldoggá avatott vértanú emlékének szentelték.

Nicko McBrain, az együttes dobosa és Janick Gers gitáros San Salvador székesegyházának altemplomába látogattak, ahol a szegényekért életét áldozó érsek sírhelye áll. Romerót 1980-ban gyilkolta meg az oltárnál, szentmise bemutatása közben egy halálbrigád fegyverese, mert kiállt a kormány hadserege által fenyegetett, kihasznált szegények mellett.

Paulita Pike, egy angolul kiválóan beszélő idegenvezető fogadta a váratlan vendégeket, részletesen beszámolt nekik a vértanú érsek élettörténetéről. Pike később az újságíróknak elmondta, hogy az Iron Maiden tagjai negyven percet időztek a sírnál, sokat kérdeztek, figyelmesen és meghatódva hallgatták az ismertetőt. Nicko meg is könnyezte Romero vértanúságának történetét, és párhuzamot vont a San Salvador-i érsek igehirdetése és Ferenc pápa üzenete között, aki a szegények, a kirekesztettek támogatására buzdít. Gers Teréz anya nővéreinek tragédiájáról is kérdezett, akiket pár nappal korábban gyilkoltak meg Jemenben. A Mondo e Missione folyóirat, a Pápai Missziós Művek lapja híradása kiemeli, hogy ez különös érdeklődésről tesz tanúságot, hiszen – bár kegyetlen erőszakkal ölték meg Isten és a szegények ártatlan szolgáit – a világi média nagyon kevés figyelmet szentelt a tragikus eseménynek.

A két zenész elmondta, hogy bárhová mennek a világon, mindenütt szeretik megismerni a helyet, az embereket, megnézni a műemlékeket.

Ez alkalommal a kriptában való látogatásuk nem csupán turistáskodás volt: aznap esti koncertjük végén – amelyre a szomszédos országokból, Guatemalából, Hondurasból és Nicaraguából is érkeztek rajongók – kilencezer ember előtt felvették a Romero feliratú pólót, és bemondták a mikrofonba, hogy Óscar Romero emlékének szentelik az utolsó dalokat, elítélve a kormány milicistái által 1980 és 1992 között elkövetett mészárlásokat.

Forrás és fotó: Mondoemissione.it; Polycarpi.blogspot.hu

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria