Az Iszlám Állam a muszlimok számára is veszélyt jelent

Nézőpont – 2014. július 31., csütörtök | 17:43

Adnane Mokrani muszlim teológus kommentálta a dzsihadisták iraki és szíriai előrenyomulását, amelyre a muszlimok szent hónapja, a ramadán idején került sor. A Vatikáni Rádió híradását olvashatják.


„Nem kalifátusról, hanem egy terrorista csoportról van szó, amelynek további fejlődése kiszámíthatatlan, történetének vannak még ismeretlen aspektusai” – nyilatkozta az Arab és Iszlám Tudományok Pápai Intézetének tanára.

Az iraki keresztények barbár legyilkolását illetően, amit a szélsőséges iszlamisták követtek el, Mokrani muszlim teológus megállapította, hogy a keresztények jelenléte Irakban és Szíriában történelmi gyökerekre tekint vissza. Ennek a terroristacsoportnak a működése – elűzik a keresztényeket, arra kényszerítik őket, hogy vallást változtassanak, vagy ha nem, akkor fizessenek adót – nemcsak az emberi jogokkal ellenkezik, hanem az iszlám alapelveivel és értékeivel is.

Éppen ezért a ramadán idején számos muszlim Irakban és más országokban kifejezte szolidaritását a moszuli és általában véve az iraki keresztényekkel. Szükségünk van ugyanis jelenlétükre a Közel-Keleten – nyilatkozta Adnane Mokrani.

Fokozni kell a vallásközi párbeszédet, éppen ennek az iszlám nevében működő terroristacsoportnak az előretörését figyelembe véve. Az iszlám–keresztény párbeszéd olyan út, amelyen mindig előre kell haladnunk, és amelynek nincs végső érkezési pontja, főleg nem a válságok idején. Ez az Iszlám Állam egyáltalán nem képviseli az iszlámot, sőt, okot ad az iszlamofóbiára, mintegy igazolva azt.

A muszlimoknak többet kell tenniük azért, hogy ez a csoport megszűnjön, mert nemcsak a keresztények, hanem főleg a muszlimok számára jelent veszélyt. „Minden lehetséges eszközt fel kell használni ahhoz, hogy felszámolják őket” – hangoztatta Adnane Mokrani muszlim teológus a Vatikáni Rádiónak adott interjújában.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria