Az olasz jog szerint az iskolák megáldása nem sérti a vallásszabadságot

Kitekintő – 2017. március 29., szerda | 17:18

Pedagógusok és szülők egy csoportja bírósághoz fordult az ellen, hogy katolikus papok húsvétkor iskolákat áldjanak meg. A legmagasabb olasz jogi fórum ítélete szerint az iskolák megáldása nem sérti a vélemény- és vallásszabadságot – közölte az olasz sajtó március 28-án.

Az olasz államtanács véleménye szerint az Olaszországban húsvétkor szokásos papi áldás nem sért semmilyen törvényt. Nem sérti a diákok és a tanárok vélemény- és vallásszabadságát sem, még akkor sem, ha az iskolában nem hívők vagy nem katolikus vallásúak is tartózkodnak. A legmagasabb jogi fórum csupán annyit hangsúlyozott, hogy a papi áldást az iskolai órarenden kívüli időben kell adni, és nem lehet kötelező jellegű.

Az ügy azután került bíróság elé, hogy 2015 húsvétján Bolognában néhány plébános jelezte az általános iskoláknak, hogy áldást adnak az épületekre és osztályokra. Olaszországban húsvét előtt a plébánosok felkeresik kerületeik lakóházait és intézményeit, és megáldják az épületeket. A felkért iskolaigazgatók igent mondtak, de pedagógusok és szülők egy csoportja Emilia-Romagna tartomány közigazgatási bíróságához fordult. A bíróság tavaly februárban igazat adott nekik. Az olasz oktatási tárca azonban az államtanácshoz fordult, amely most elvetette a korábbi bírósági döntést.

A pedagógusokat és szülőket képviselő ügyvéd jelezte, hogy készek az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.

A katolikus Olaszországban az állami iskolák osztálytermeinek többségében a katedra felett kereszt van a falon. Az olaszországi általános iskolák és gimnáziumok több mint 8 millió diákjából mintegy 700 ezer a külföldi. Az olasz diákok több mint kilencven százaléka vesz részt az önként választható iskolai hittanórán.

2002-ben egy Olaszországban élő finn szülő fordult a strasbourgi bírósághoz a kereszt eltávolítását szorgalmazva az olasz iskolába járó gyereke osztályából. A bíróság 2011-ben a kereszt eltávolítását megtagadó olasz államnak adott igazat, hangsúlyozva, hogy a feszület a kulturális hovatartozás kifejezése, és jelenléte nem befolyásolja az esetleg nem hívő vagy más vallású gyerekeket.

Forrás: MTI

Fotó: Toscanaoggi.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria