Az Úr teremtette bennünk a vágyat az ünnepre – Az érettségizőkért imádkoztak Győrben

Hazai – 2020. május 5., kedd | 12:44

Május 3-án, a Jó Pásztor vasárnapján, a hivatások 57. világnapján Veres András győri megyéspüspök vezetésével az érettségizőkért imádkoztak a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet papnövendékei a szeminárium kápolnájában.

Az imádságot élő adásban közvetítették az intézmény YouTube-csatornáján, amely utólag is megtekinthető. Az élő közvetítés alatt arra is lehetőség nyílt, hogy a hívek jelezzék: melyik településről, iskolából kikért ajánlják fel az imádságot.

Minden ballagóért imádkozunk, különösen egyházmegyénk iskoláinak ballagóiért: a soproni Szent Orsolya-gimnázium, a kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont, a győri Prohászka-gimnázium és az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont végzős diákjaiért – fogalmazott a Győri Egyházmegye főpásztora a vesperás kezdetén. – Senki helyett nem tudunk imádkozni, de mindenkiért szívesen tesszük.

Veres András püspök az imádság keretében mondott elmélkedésében az ünnep, valamint a krisztusi értékek melletti kitartás fontosságára világított rá:

A jelenlegi járványügyi helyzet rádöbbent bennünket arra, hogy milyen szegényes lenne az életünk ünnepek nélkül. A hagyományos ballagási ünnepség elmaradása miatt megfosztva érezheti magát az ember, de Isten nem lesz adósa senkinek, bőséggel kárpótolni fog mindnyájunkat. Az Úr teremtette bennünk a vágyat az ünnepre: „Isten a hetedik napon befejezte művét, amit alkotott. A hetedik napon megpihent munkája után, amit végzett” (Ter 2,2); „Boldog a nép, amely ünnepelhet” (Zsolt 89,16) – olvashatjuk a Szentírásban. Az ünnep hozzátartozik a boldog élethez.

Kedves ballagó diákok! Eddigi életetek folyamán sok segítséget kaptatok ahhoz, hogy a boldogsághoz vezető úton járhassatok. Szüleitek, nevelőitek minden tőlük telhetőt megtettek ezért. Mostantól egyre inkább rajtatok múlik, hogy hogyan és merre tovább. A minket boldogságra teremtő Istenre érdemes figyelni, aki a lelkiismeretünkön keresztül folyamatosan ad eligazítást, figyelmeztetést, bátorítást és megerősítést. A lelkiismeret Isten szava bennünk, s ha nincs eltorzítva, akkor mindig a jóra hív.

A főpásztor arra kérte a fiatalokat, hogy ne siettessék az időt, hiszen mindennek megvan a maga ideje, s a gondviselő Isten mindig tudja, mikor mire van szükségünk. Azt kívánta a diákoknak, hogy életükben mindig legyen néhány igazi, krisztusi barát, akik segítenek előrehaladni a jóra való törekvésben.

Néha önmagunkkal is meg kell küzdenünk, hogy a jót tegyük. Ha hibázunk is, Istenre figyelve újrakezdhetjük és megtalálhatjuk az Úr által nekünk szánt, boldog életet – biztatott a Győri Egyházmegye főpásztora, végül pedig azokhoz a ballagó fiúkhoz szólt, akik szívükben érzik a hívást a papi szolgálatra, bátorítva őket az Istentől érkező meghívás elfogadására.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria