Beer Miklós kezdeményezése a menekültek megsegítésére

Nézőpont – 2017. február 16., csütörtök | 19:46

Beer Miklós váci megyéspüspök a napokban azzal a kéréssel fordult a hívekhez és a jó szándékú emberekhez, hogy mindenki karoljon fel egy legálisan hazánkba érkezett menekültet.

– Miért tartotta fontosnak ezt a kezdeményezést?

– A hírekben nap mint nap halljuk, hogy a kormányzat szigorítja a menekültügy kezelését. Az a kérdés merült fel bennem: mi lesz azokkal, akik megkapják a menekültstátuszt? Azt tapasztalom, hogy közülük sokan – elvesztve gyökereiket – teljes bizonytalanságban vannak. Legtöbbjük hajléktalanszállón kénytelen meghúzni magát. Senki nem foglalkozik velük személyesen. Arra hívom az egyházközségeinket, a híveket és minden jó szándékú embert, hogy vállaljanak részt az ő megsegítésükben. Elsősorban lakhatásra gondolok, de természetesen az élelmezésükben is lehet segíteni. A legfontosabb mégis az lenne, ha valami módon munkához tudnánk őket juttatni. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban integrálódni tudjanak.

Természetesen meg kell vizsgálni, hogy aki Magyarországra érkezik, honnan és miért jött. Itt nem azokról van szó, akik – képletesen szólva – az ablakon akarnak bejönni, vagyis illegálisan érkeznek az országba, hanem azokról kellene gondoskodni, akik a törvények és szabályok betartásával – vagyis az „ajtón” – jöttek be és meg is kapták a menekültstátuszt.

– Ferenc pápa elődeit követve több alkalommal is a menekültek, az úton lévők, az elvándorlók felkarolására buzdít...

– Igen, hiszen a keresztény tanítás, az evangélium erre kötelez bennünket. Könnyű azt mondani, hogy maradjanak otthon, miért jöttek ide. Az ellátásukban pedig nem várhatunk mindent az államtól. Ha személyesen megismerünk egy menekültet, egészen másként látjuk az ő helyzetüket. Itt a püspökségen két fiatalembert már befogadtunk, gondoskodunk ellátásukról, tőlünk járnak be egyetemre.

– Ez a javaslata hasonlít a „karolj fel egy családot” kezdeményezéshez. Mennyire talált visszhangra ez a felszólítás?

– Hála Istennek sokan meghallották, sokan megértették, hogy mennyire fontos a rászoruló családok támogatása. Ez is az önkéntességen alapul. Szerintem Magyarországon szemléletváltásra lenne szükség. Láthatjuk, hogy milyen súlyos helyzetet teremtett a menekültáradat. Minden jó szándékú embernek meg kell mozdulnia és számot kell vetnie azzal, hogy vajon a lehetőségeihez mérten segít-e azokon, akik rászorulnak.

– Hogyan történik a gyakorlatban ez a segítség?

– Sok önkéntes jelzi nekünk is, hogy hol található olyan menekült, aki segítségre szorul. Az egyházmegye irodája vállalja, hogy a két oldalt összeköti. Ugyanúgy, ahogyan az a „karolj fel egy családot” kezdeményezésnél is történt. A felajánlást az iroda@vaciegyhazmegye.hu e-mail-címen lehet jelezni.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(bb)

Kapcsolódó fotógaléria