Befejeződött a Genfest, felépültek a hidak

Hazai – 2012. szeptember 3., hétfő | 12:33

Flashmob a Lánchídon szombat este, vasárnapi istentiszteletek, liturgiák, Genfest a közösségi hálón – rengeteg fiatalt mozgatott meg a nemzetközi rendezvény, amely a testvéri,  egyesült világ üzenetét közvetítette. A Fokoláre Mozgalom összefoglalója.

A Duna-hidak városában befejeződtek a tizedik Genfest budapesti eseményei, amelyre 104 országból érkeztek a résztvevők. Szombat este a fiatalok zászlókkal vonultak végig a városon a Lánchídig, majd látványos, szimbolikus jelentésű flashmob (villámcsődület) következett: aláírt, színes sálaikat lengetve-cserélgetve fejezték ki elhatározásukat, hogy testvéri kapcsolatokra törekszenek személyes és közösségi szinten, ilyen módon építenek fel sok ezer hidat világszerte. XVI. Benedek pápa üzenetében azt kívánta nekik, hogy e gyönyörű városban megtalálják a „remény jelét”, és ez párbeszédre késztesse őket a más országokból, más kultúrákból és körülmények közül érkező társaikkal.

A megnyitón Tarlós István főpolgármester és Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés elnöke, Magyarország UNESCO nagykövete  köszöntötte a 12 000 fiatalt. A Sportarénában zajló program vezérgondolata a hídépítés volt. A fiatalok történetei magukért beszéltek. Bassem Egyiptomból az „I behide” projektről beszélt. A főváros két lakónegyedének keresztény és muzulmán lakosságát bevonva falfestményeket készítenek, ezzel próbálják enyhíteni a Tahrir téren történt zavar¬gások következményeit. Willie Mexikóban él, unokatestvérét a drogcsempészet bonyodalmai között meggyilkolták, ő azonban úgy döntött, hogy nem áll bosszút, hanem szeretettel válaszol a gyűlöletre. Num Thaiföldön a 2011 októberében történt tragikus árvíz idején együtt építette a gátat sok száz fiatallal, hogy megmentsék Bangkok városát. A legkülönbözőbb történetek hangzottak el, amelyek mind bátor döntésekről számoltak be.

A Genfest 2012 a közösségi hálókon is megjelent: a testvériség üzenete a Sportarénából képpel és hanggal együtt azonnal fölkerült a webre, a Facebookra, a Twitterre. A Youtube-on, a hivatalos honlapon és direkt streamingen keresztül mintegy 450 000 „résztvevője” volt világszerte. „Hihetetlen! Fantasztikus! Ilyen még nem volt! – és még számtalan hasonló jelzővel illették az eseményeket a 27 (hivatalos) nyelven, amelyre a programot tolmácsolták. Lenyűgöző, hogy ezekben a napokban a Facebook, a Twitter tele volt egységre hívó, értékes gondolatokkal.” A rendezvény rendkívül ismert és népszerű lett, és megannyi hajtómotorral világszerte sok helyen épültek vele egy időben a testvériség hídjai.
 
A Genfest Magyarország részéről is elismerő fogadtatásban részesült. A nemzetközi szervezőbizottság tiszteletére fogadást adtak a Parlament Vadásztermében  A megjelenteket Lukács Tamás, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke köszöntötte. Martonyi János külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy a globális kockázatokra, globális gazdasági, pénzügyi válságra a válasz az egyetemes szolidaritás, az egyetemes testvériség. Ennek jele az a 12 000 fiatal, aki több tízezer társának képviseletében érkezett Budapestre. A rendezvényt jelenlétével tisztelte meg az UNESCO részéről Bogyay Katalin és Réthelyi Miklós, Soltész Miklós államtitkár, Prőhle Gergely helyettes államtitkár, Szemerkényi Réka, a miniszterelnök főtanácsadója és más politikai személyiségek.

A Genfesten hirdették meg az Egyesült Világ Projektet is (United World Project). Ki-ki saját aláírásával csatlakozott az ENSZ-hez előterjesztendő kéréshez, hogy hozzon létre egy megfigyelő szervet, amely felhívja a figyelmet a testvériség megvalósítására irányuló kezdeményezésekre, amelyek az aranyszabályon alapulnak egyéni, közösségi, országos és nemzetközi szinten egyaránt: „Azt tedd másokkal, amit szeretnél, hogy veled is tegyenek; ne tedd azt másokkal, amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek.”

Fokoláre Mozgalom

Magyar Kurír