Belevaló, fiatal önkénteseket vár a KözösPont Ifjúsági Fesztivál Misszió

Hazai – 2012. január 6., péntek | 16:15

A római katolikus, református és evangélikus egyházak közös, ökumenikus ifjúsági missziója 2012-ben is sátrat állít több nyári könnyűzenei fesztiválon, mint a Sziget, a Hegyalja és a VOLT. A KözösPont közössége várja azon fiatalok jelentkezését, akik indítást éreznek a fesztiválok sajátos közegében a kereszténység képviseletére, valamint betöltötték 18. életévüket, de még nem múltak el 30 évesek.

Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé!
Mt 10,16

A KözösPontot azzal a céllal hozta létre a három keresztény történelmi egyház 2000-ben, hogy különböző könnyűzenei fesztiválokon saját önkéntes fiataljain keresztül képviseltesse a kereszténységet kortársaik irányába, továbbá azért, hogy bebizonyítsa, a valódi kereszténység nem egyenlő a fiatalok által elképzelt „sekrestye-kereszténységgel”. 

További célja, hogy kapcsolatot építsen a különböző felfogású és világnézetű fiatalok között, toleráns kommunikációra és az alapvető keresztény, emberi értékek képviseletére nevelje, közös kreativitásra ösztönözze őket. 

A KözösPont úgynevezett pre-evangelizációs céllal és módszerekkel dolgozik. Célja nem elsősorban az azonnali megtérésre vagy áttérésre való buzdítás, sürgetés, hanem elsősorban a kereszténység bemutatása, az esetleges félreértések tisztázása a betérőkkel, valamint annak bizonyítása, hogy a kereszténység igen egy lehetséges és élhető életmód minden fiatal számára is – mindezt egy olyan környezetben, amely több esetben éppen ez ellen buzdít.

A tapasztalatok szerint a KözösPont Misszió vonzó mind a fesztiválozó, mind az egyházakban élő fiatalok számára, ezért célja a szervezőknek, hogy minden évben számos új, fiatal önkéntes csatlakozzon hozzájuk.

A szolgálat nem mindig könnyű. A KözösPont az egyik legnépszerűbb, leglátogatottabb sátor a fesztiválokon, így jelenlétével annak aktív részesei, formálói, viszont számukra jelenlétük nem a „fesztiválozásról” szól, hanem egy komoly szolgálatról, önkéntes munkáról, ami leginkább a „kortárssegítéshez” hasonlít. Ehhez elsősorban nem a teológiai háttértudás a legfontosabb, hanem egy erős keresztény öntudat, valamint a bátorság, hogy meg merjük szólítani azokat az ismeretlen és a kereszténységtől olykor erősen idegenkedő fiatalokat, akik betérnek a sátorba. Ezen felül az önkénteseknek szükségük van empátiára is, hogy képesek legyenek meghallgatni és elfogadni a hozzájuk fordulókat. Mindemellett sokat lehet tanulni belőle önmagunkról, a kortárs fiatalokról és a többi felekezetről is.

A jelentkezés módjáról a www.kozospont.com oldalon található információ. Innen egy link vezet a jelentkezési oldalra, ahol az alapadatok megadásán túl egy rövid motivációs kérdőívet kell kitölteni.

Az írásbeli jelentkezési határidő: 2012. január 31.

Akiknek az írásbeli pályázata elfogadást nyert, azoknak egy negyedórás szóbeli beszélgetésen kell részt venniük.

A felvételi beszélgetésre február 10-11-én lesz lehetőség (pótfelvételi rendkívüli esetben: február 15). A felvételt nyert fiataloknak a félév során két képzési hétvégén és a fesztivál előtt közvetlenül egy kétnapos felkészülésen kell részt venniük ahhoz, hogy valóban részt vehessenek a nyári misszióban.

Gyorgyovich Miklós, Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány

Magyar Kurír