Bemutatkoznak: a piaristák – KÉPGALÉRIÁVAL

Megszentelt élet – 2015. január 31., szombat | 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIÁVAL – klikk a képre!

A rend története

A piarista rendet (Ordo Clericorum Regularium Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum, SchP) Kalazanci Szent József (1557–1648) spanyol pap alapította, aki 1597-től ingyenes iskolát működtetett Rómában, főként szegény fiúgyermekek számára.

Közösségét V. Pál pápa 1617-ben kongregációvá, XV. Gergely pápa 1621-ben szerzetesrenddé nyilvánította. Hamarosan a piaristák iskolákat nyitottak Itália több városában, majd Közép-Európában is. A gyors fejlődés azonban feszültségeket keltett, és a Szent Inkvizíció is beavatkozott a rend életébe. Amikor 1648-ban az alapító meghalt, közössége jogilag nem létezett, de tagjainak kitartó szolgálata révén 1669-re ismét elnyerte a szerzetesrendi státuszt. Kalazanci Józsefet 1748-ban boldoggá, majd 1767-ben szentté avatták.

Mivel az európai államok a 18. század végétől erős állami ellenőrzés alá vonták iskolarendszerüket és az egyházat, a piarista rendtartományok kénytelenek voltak külön életet élni. A 20. század elején a rend ismét egyesült, majd Dél-Amerika, Afrika és Ázsia több országában is létrehozott iskolákat. Ebben meghatározó szerepe volt Tomek Vince generálisnak (1947–1967). Jelenleg a rend 1317 szerzetese 39 ország 228 rendházában működik.

A közösség karizmája, küldetése

A piarista rend tagjaiként arra kaptunk küldetést, hogy az iskola és a nevelés által evangelizáljuk a gyerekeket és fiatalokat, elsősorban a szegényeket. Alapítónk meggyőződése volt, hogy „ha a gyerekeket kiskoruktól fogva szorgalmasan nevelik vallásos életre és műveltségre, kétségkívül remélhető, hogy egész életük alakulása boldog lesz”. Hiszünk tehát abban, hogy a hit és a műveltség egységet alkotnak. Ezt fejezi ki a rend jelmondata is: „Pietas et litterae” (Jámborság és tudomány). Alapvetőnek tartjuk, hogy a szerzetesi közösség és az iskola környezetében keresztény közösség alakuljon, ahol az egyént megérintheti Isten kegyelme, és ahol választ is adhat erre a megszólításra.

Magyarországi tevékenység

Magyarországon az első piarista iskola 1666-ban Privigyén nyílt meg. A rend a 18. század végétől az ország legnagyobb iskolafenntartójává, tagjai pedig a kulturális élet meghatározó szereplőivé váltak. A trianoni változások és a kommunista diktatúra következtében csupán két működő piarista iskolánk maradt, Kecskeméten és Budapesten.

A rendszerváltozás után visszatértünk legtöbb régi helyükre, és új utakat is kerestünk; jelenleg nyolc városban (Budapest, Göd, Kecskemét, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sátoraljaújhely, Szeged és Vác) működtetünk óvodákat, általános és középiskolákat, kollégiumokat, szakképző iskolát, művészeti iskolát, szakkollégiumot és hittudományi főiskolát a mai fiatalok teljes emberi kibontakozásának szolgálatában. Közel 10 éve Csíkszeredában is megtelepedtünk, hogy bekapcsolódjunk az ottani fiatalok szolgálatába.

Jövő, kihívások, tervek

Iskolai közösségeinkben fejlesztő közeget kívánunk biztosítani a hozzánk fordulóknak, hogy személyes hivatásukat megtalálva érett, elkötelezett és a közjót szolgáló személyekké válhassanak. Legfőbb kihívásunk, hogy intézményeinkben minden diák egyformán részesüljön a piarista pedagógia értékeiből, ehhez szükséges, hogy országos szinten összefogjuk projektjeinket, törekvéseinket. Ezt a célt szolgálja a jelenleg formálódó Piarista Pedagógiai Intézet. Tavaly tanáraink részére elindítottuk az akkreditált Piarista Pedagógiai Alapképzést, amely a piarista lelkiségre és nevelési elvekre épül. Kezdetektől fogva fontosnak tartjuk a mélyszegénységben élők lelki-szellemi felemelkedésének támogatását is, ezért 2014 szeptemberében Sátoraljaújhelyen egy új, ezen a területen működő program előkészítésébe fogtunk.

Programok a megszentelt élet évében

Egyrészt élünk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a szerzetesi év nagy alkalmai jelentenek: tavasszal bekapcsolódunk az egész magyar szerzetességet megszólító zarándoklatba és közös ünneplésbe Mátraverebély-Szentkúton, ősszel pedig a Szerzetesek tere programjain és a szerzetesi életről szóló konferencián veszünk részt.

Másrészt sok olyan esemény történik saját tartományunkban és rendünkben, amelyek alkalmat adnak, hogy erősödjünk és megújuljunk szerzetesi hivatásunkban: váci és kecskeméti megtelepedésünk 300 éves, nagykanizsai iskolánk fennállásának 250 éves jubileumát ünnepeljük, tavasszal tartományi káptalant tartunk, nyáron pedig a piarista rend egyetemes káptalanja lesz hazánkban – először történelmünk során. Ez az év továbbá lehetőséget ad arra is, hogy diákjaink felé is megmutassuk a szerzetesi életet mint ma is lehetséges életformát.

Piarista Rend Magyar Tartománya

Kapcsolódó fotógaléria

BudapestBudapestBudapestBudapestBudapestBudapest, pedagógiai konferenciaKecskemétKecskemétKecskemétKecskemétKecskemétMosonmagyaróvárMosonmagyaróvárMosonmagyaróvárSzegedSzegedSzegedVácVácVácGödGöd