A bíborosi tanács a Kúria reformjáról – szentszéki sajtótájékoztató

Kitekintő – 2013. október 5., szombat | 11:03

Federico Lombardi szentszéki szóvivő október 3-án, csütörtökön délután is tájékoztatta az újságírókat a bíborosi tanács üléséről.

Lombardi elmondta: szerdán a Kúria reformjával foglalkoztak: a cél nem pusztán a Pastor bonus egyszerű, kisebb módosításokkal történő megújítása, hanem egy konstitúció megfogalmazása, jelentős újdonságokkal.

Egy új konstitúció várható a pápa és a bíborosi tanács munkája végén. Olyan munkáról van szó, amelyhez természetesen megfelelő időre lesz szükség. Nem csak kozmetikai szépítésről vagy apró simításokról beszélhetünk – hangsúlyozta a szentszéki szóvivő.

Különösen világos a tanács megfontolásaiban a szándék, hogy kiemeljék a Kúria szolgálatának természetét az egyetemes egyház és a helyi egyház irányában, a szubszidiaritás tekintetében is. Nem központosítást akarnak, hanem olyan vezetést, amely reagál a központosításra: Rómában kell elvégezni mindent, ami az Egyház jó kormányzásához szükséges, és minden dimenziójában segíteni az Egyházat.

Különösen fontos téma – amikor a Kúria reformjáról beszélünk – az Államtitkárság szolgálatának funkciója és szerepe, amelynek minden szempontból a pápa titkárságának kell lennie az egyetemes egyház szolgálatában. A Szentatyának hasznos ebben a pillanatban az a tény, hogy a tanács foglalkozik az Államtitkárság szerepével azzal kapcsolatban, hogy milyen útmutatást adjon az új államtitkárnak, aki október 15-én kezdi meg működését.

Az ülésen foglalkoztak a dikasztériumvezetők és a pápa kapcsolatával, valamint a dikasztériumok és a különböző hivatalok közötti koordinációval. Felmerült a lehetősége egy új kuriális moderátor (moderator curiae) feladatkörének és lehetséges funkcióinak – egy új koordinációs személyt jelentene a Kúria dikasztériumai és irodái között. Döntések még nem születtek. Amennyiben lesznek, azok az új konstitúcióban és azokban a döntésekben szerepelnek, amelyeket a pápa meg akar hozni – ismertette Lombardi.

Egy lehetséges átszervezést illetően Lombardi megerősítette: e téma jelen van a tanácskozáson, de nem mélyítették el a kérdést, mert a jelentést készítő bizottságok eredményeire várnak, amelyek ezen dolgoznak. A pápának a vezetésre vonatkozó kirográfiájával felállított referáló bizottság a bíborosi tanácsnak tesz jelentést, amennyiben igény van rá. Ez nem témája a jelenlegi megbeszélésnek, későbbi alkalmakra halasztották, amikor e referáló bizottságok előre jutottak munkájukkal, s eredményt hozott tevékenységük.

Jelentős figyelmet szenteltek a világi híveknek is. A tanács tagjai összegyűjtötték a világiak témájával foglalkozó, a világ minden részéről érkezett kéréseket. A Kúria reformjára, az Egyház kormányzására és annak jövőbeli eszközeire vonatkozóan különleges figyelmet fordítottak arra a tényre, hogy legyenek erre alkalmas intézmények, amelyek megfelelően tudnak foglalkozni ezzel.

Csütörtökön szó volt a szinódusról és annak következő témájáról, valamint megrendezésének módjáról, a megjegyzésekről, amelyek a szinódus szabályozását illetik. A pápa és a szinódusi titkárság igyekszik mielőbb információkat és iránymutatást adni előkészítéséről a következő hetekben.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír