Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulóját ünnepli Csehország

Kultúra – 2014. március 28., péntek | 9:00

Színházi előadásokkal, irodalmi művek felolvasásával, kiállításokkal és speciális sörrel, valamint a brünni székesegyházból galambok kiengedésével is ünnepli ezekben a napokban a világhírű cseh író születésének 100. évfordulóját – tájékoztat az MTI.


Hrabal 1914. március 28-án született a dél-morvaországi Brünnben és 1997. február 3-án Prágában halt meg.

Szülővárosában nagyszabású fotókiállítás nyílt, amely bemutatja az író életét és korát. A helyi Husa na provázku színház és a Hrabal baráti kör egy héten át szerte a városban különféle jeleneteket, történeteket ad elő az író műveiből. Nem hiányzik az utcai színház sem. Vasárnap a Petrov katedrálisban a katolikus szentmise után több száz galambot engednek szabadon a nagy író és állatbarát tiszteletére.

Hasonló rendezvényeket tartanak Prágában, különösen a Liben városrészben, ahol Hrabal felnőtt élete nagy részét eltöltötte. „Hrabal és Liben elválaszthatatlanok. Egész évben számos megemlékezést tartunk” – fejtette ki Vladimíra Ludková, libeni polgármester-helyettes.

Prágában áprilisban nemzetközi Hrabal konferenciát tartanak. A Hrabal a cseh és közép-európai ember című kiállítás az év folyamán számos európai fővárost is megjár.

A prágai Nemzeti Színház Cigány rapszódia címen egész estét betöltő zenés-táncos összeállítással emlékezik meg Hrabalról. A közszolgálati Cseh Televízió és a kereskedelmi adók is levetítik a Hrabal-művek alapján készült filmeket, és ismertetik az író életét és munkásságát is.

A Mladá fronta könyvkiadó a centenárium alkalmából hétkötetes válogatást ad ki a nagy író műveiből.

A nymburgi (Nymburk) sörgyár, ahol Jirí Menzel rendező a hrabali motívumok alapján elkészítette a Sörgyári Capricció című legendás filmjét, az író születésnapján, pénteken bemutatja új helyi sörspecialitását. Még aznap a gyárban Hrabal-estet tartanak.

A centenáriumi ünnepségekből nem maradhatott ki a Prágához közeli Kersk erdőség sem, ahol egy helyi kertészeti kolóniában Hrabalnak nyaralója volt, és amely az író műveiben, illetve az azok alapján készített Menzel-filmekben (Hóvirágünnep) is megjelenik. Szombaton ünnepélyesen bemutatják a Hóvirágünnep film elkészítésének hátteréről és a filmben szereplő személyek életéről szóló könyvet is.

A jubileum ugyanakkor azt is megmutatta, hogy nem mindenki van lenyűgözve a nagy író személyiségétől. A nymburgi gimnázium diákjai, illetve azok szülei ugyanis tiltakozásukkal elérték, hogy a gimnázium, amelynek egykoron az író is diákja volt, nem veszi fel Bohumil Hrabal nevét.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria