Böjte Csaba a Magyarok kenyere ünnepségen: A világot az igenek, a bizalom és a hit viszi előre

Hazai – 2017. augusztus 20., vasárnap | 22:05

A világot az igenek, a bizalom és a hit viszi előre – hangsúlyozta Böjte Csaba OFM augusztus 20-án, vasárnap Pécsett, a „Magyarok kenyere” elnevezésű jótékonysági program központi ünnepségén.

Az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint a világ viszontagságait látva olyan könnyen mondjuk ki, hogy nincs tovább, hogy a Jóisten elfordította az arcát, de a sorsot igenis meg lehet fordítani és rajtunk múlik, hogy mit hoz a holnap.

Korinek László jogászprofesszorra, a Pécsről indult Magyarok kenyere program ötletgazdájára utalva döbbenetesnek nevezte, hogy egy ember kezdeményezése ilyen szép eredményeket tud elérni.

Korinek László a Pécsi Egyházmegye Magtár rendezvényközpontjában megtartott ünnepségen az összefogás és a másokért tenni akarás fontosságát hangsúlyozta, majd külön méltatta a kárpátaljai gazdák idén is kiemelkedő búzagyűjtését.

Az eseményen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke közölte, várhatóan az idei adománybúza mennyisége megközelíti vagy meghaladja a tavalyi 515 tonnát.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere többek között a baranyai megyeszékhely szerepét méltatta a jótékonysági kezdeményezésben.

Magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 2011-ben 10 tonna búza érkezett a kezdeményezés keretében Baranyába, 2012-ben 20, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg 2015-ben már 440, tavaly pedig 515 tonna. 

Az idei liszt- és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut majd el, több mint 130 szervezet segítségével. Böjte Csaba elmondta, hogy az adománynak köszönhetően alapítványuknál 2500 gyermek ellátása biztosított.

Az augusztus 20-i központi ünnepség házigazdája Sebestyén Márta népdalénekes volt, az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa áldotta meg. Idén is meg lehetett kóstolni a jótékony céllal készített Magyarok kenyere-kiscipókat, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet kínált adomány fejében.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír