Brenner János boldoggá avatásáról tartottak előadást Körmenden

Hazai – 2015. december 22., kedd | 12:01

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi szervezetének 2015-ös utolsó, december 15-i összejövetelének meghívott előadója Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye püspöki helynöke volt, aki Brenner János boldoggáavatási eljárásának folyamatát és részleteit ismertette.

Császár István először a vértanú és hitvalló közötti különbséget magyarázta el a jelenlévőknek. Tertullianus szerint a vértanúk vére a kereszténység magvetése. „A vértanú nem bizonyít, hanem ő maga a bizonyíték. Apránként, egy életen át vagy egy pillanat alatt adja oda életét Krisztusért” – hangsúlyozta az előadó. „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28) – Brenner János újmisés jelmondata papi életének vezérgondolata volt. Ezzel a lelkülettel élt és halt Krisztusért és a rábízottakért. Rövid, de Istent szerető élete alatt minden a javára vált, még a halál is. „A jó pásztor életét adja juhaiért” – Brenner János ugyanezt tette: életét adta egy nem létező betegért, életét adta hivatásáért, Krisztusért.

A püspöki helynök párhuzamot vont a rábakethelyi vértanú és Szent Tarzíciusz élete és halála között. A kisiskolás János és osztálytársai 1938 őszén a harmadik században élt szentről egy színdarabot adtak elő, amelyben a kis Brenner volt a főszereplő. Visszaemlékezések szerint nagyon mély átéléssel játszotta a rábízott szerepet. Akkor még senki sem sejthette, hogy alig két évtizeddel később ebből a szerepből dráma lesz, hogy – Tarzíciuszhoz hasonlóan – ő is az élete árán védi meg a Legszentebbet.

Császár István e gondolatok után a boldoggáavatási eljárás folyamatát ismertette. Kiemelte: az eljárás, amely vértanú halálát követő legkevesebb öt év múlva indul, a hívek jelzésével kezdődik, vagyis az életszentség híre ez esetben elmaradhatatlan. A kezdeményező lehet szerzetesrend és magánszemély egyaránt. A rengeteg adatgyűjtés, tanúkihallgatás, fordítás, konzultáció, bizottsági ülés és egyéb tevékenység miatt húzódik el évekig egy-egy ilyen eljárás, melyben részt vesznek történeti, püspöki és teológus szakértők, püspökök, civilek és lelkipásztorok egyaránt. Brenner János boldoggá avatásával kapcsolatban jelenleg a teológus szakértők kijelentésére várnak, mely szerint a vértanú hősies fokban gyakorolta az erényeket.

Az előadó a boldoggá avatási eljárás során készített képek vetítésével zárta az összejövetelt.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Bedőcs Gyula

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria