Búcsút ünnepeltek a temesvári Szent György-székesegyházban

Külhoni – 2024. április 26., péntek | 9:00

A temesvári Szent György-székesegyház felszentelésének évfordulóját, április 24-ét találkozóval és szentmisével ünnepelte az egyházmegye papsága, az annak területén tevékenykedő szerzetesek és a hívek.

Az ünnepi program már kora délután elkezdődött: a Gerhardinum Római Katolikus Líceum dísztermében találkozóra került sor, amelyen papok, diakónusok, szerzetesek és családpasztorációs munkatársak vettek részt. A rendezvény meghívott előadója Renzo Bonetti, az olasz püspöki konferencia országos családirodájának korábbi igazgatója volt, aki a házasság szentségéről tartott előadást. Vajon mi, papok képesek vagyunk-e olyan házaspárokat képezni, akiknek sikerül túlélniük egy hit nélküli világban? – tette fel a kérdést Renzo Bonetti. Majd olyan témákat érintett, mint a házasság szentségének megerősítő mivolta, a házaspárok missziós tevékenysége, a Jézussal való közösség, a család értéke.

A találkozót követően Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét mutatott be a Szent György-székesegyházban, amelyen koncelebrált Sztrahil Kavalenov, Ruszéban székelő nikápolyi bolgár püspök; Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus püspök; Renzo Bonetti, a székeskáptalan tagjai, valamint papok népes csoportja.

Bevezetőjében a házigazda főpásztor üdvözölte Sztrahil Kavalenov és Ioan Călin Bot mellett Mihai Vătămănelu nagyváradi görögkatolikus általános helynököt és Mihai Tegzeș nagyváradi görögkatolikus pasztorális helynököt is, megköszönve részvételüket a liturgián.

Homíliájában Renzo Bonetti elmondta: az Egyház a Jézus által szeretett személyek közössége. Ezért Ő így szól hozzánk: Aki engem akar követni, az tagadja meg magát, vegye fel és vigye a keresztjét, úgy kövessen. Aki követni akar… – mondja Jézus. Ez egyéni döntést jelent. Jézus mindenkihez szólt, ugyanakkor mindegyikünket egyénileg hív meg.

A liturgia végén Pál József Csaba megyéspüspök Szent Gellért-emlékérmet nyújtott át Sztrahil Kavalenov bolgár főpásztornak, Ioan Călin Bot görögkatolikus püspöknek és Renzo Bonetti lelkipásztornak.

A szentmise zenei szolgálatát Bajkai-Fábián Róbert orgonista és az általa vezetett Exultate énekkar, valamint a Iustin Călin által vezetett Harmonia Christi ifjúsági kórus látta el.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria