Budapest igazai: a Szentszék irányította a zsidók mentését?

Kultúra – 2014. január 18., szombat | 18:55

Budapest igazai címmel jelentette meg az olasz San Paolo kiadó azt a kötetet, amely bemutatja, hogyan mentett meg számos üldözött zsidó embert két vatikáni olasz diplomata a vészkorszak idején.

Angelo Rotta érsek, apostoli nuncius és jogtanácsosa, Gennaro Verolino Budapesten tevékenykedtek a nácizmus idején. Mindketten helyet kaptak a Jad Vashem emlékhelyen a népek igazai között.

A könyv szerzője, Matteo Luigi Napolitano, a római Gugliemo Marconi egyetem docense a Vatikáni Rádiónak elmondta: valóban két bátor és igaz ember történtéről van szó. Iratokat hamisítottak, kitöltetlen menleveleket adtak ki, ingatlanokat vásároltak és nyilváníttattak védett házakká. Olykor megállították az Ausztria felé induló sorokat, és a deportáltak közül kimentették azokat, akiknek sikerült menlevelet kiállítani.

A Szentszék történetében nem ritkaság, hogy a humanitárius és a diplomáciai cselekvés összefonódik – állítja a kötet szerzője. Ő maga a Verolino család rendelkezésére bocsátott iratait tanulmányozta. Ezek alapján is felvetődik a kérdés: a zsidókat mentő katolikusok tevékenysége talán nem egymástól elszigetelt akciókból állt, hanem létezett egy szervezett együttműködés is. Napolitano szerint létezett ez az összefogás: az igazak mögött ott állt a Szentszék és a pápa, a vatikáni államtitkárság pedig koordinálta az eseményeket.

Vatikáni Rádió (IT)/Magyar Kurír
(tzs)