Cigány családtalálkozót szervezett a Szombathelyi Karitász

Hazai – 2016. október 12., szerda | 13:32

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász alapításának 25. évfordulója és a Szent Márton-emlékév alkalmából cigány családtalálkozót szervezett a szombathely-szőllősi Jézus Szíve-templomban. Az ünnepi szentmisét Székely János esztergom-budapesti segédpüspök celebrálta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A cigánypasztorációban részt vevő lelkipásztorok korábbi tapasztalata az volt, hogy ha sikerül közösségeikben megszólítaniuk egy-egy cigány hívőt, akkor rajta keresztül könnyebben eljutnak családjaikhoz is. Szerették volna, hogy ezeknek a nagy családoknak is biztosítsanak találkozási lehetőséget.

Az összejövetel helyszíne a szombathely-szőllősi Jézus Szíve-templom volt, ahová csaknem kétszázan érkeztek a környékbeli és távolabbi plébániákról. A közösségi nap püspöki szentmisével kezdődött.

A szentmisét követően a templom mögötti rendezvénysátorban folytatódott a program, ahol először Németh Tamás egyházmegyei cigánypasztorációs referens köszöntötte a jelenlevőket, majd pedig bemutatkozott a Boldog Ceferino Lovagrend. A csehimindszenti gyerekek tradicionális cigánytánca után Orsós Zoltánnak, Csákánydoroszló plébánosának a tanúságtétele hangzott el Cigánynak lenni Magyarországon címmel. 

A történetekkel színesített tanúságtétel után a körmendi Fábián Ádám adott elő egy dalt, majd pedig az Ősi magyar áldás című verset szavalta el Kovács Kálmánné Olga. A műsorból nem hiányozhatott a cigány himnusz és a cigány népdalcsokor sem, a dalokat Lakatos Alexandra és Horváth Adrienn énekelte, gitáron kísért Lapat Krisztián. Az agapé előtt két mese hangzott el, melyeket magyarul és beás nyelven olvasott fel Rába László.

Ebéd után cigány művészekkel találkozhattak a családok, a gyerekek megismerkedhettek a fafaragás, a kosárfonás és a festészet szépségeivel Balogh Tibor, Hájas Zoltán, Bódi Barbara, Bogdán József Zoltán, Felkovics József, Kakas József és Váradi István segítségével.

A találkozóval a szervezők hagyományt szeretnének teremteni, hogy a roma családok megerősödjenek hitükben.

Forrás, fotó és videó: Vaskarika.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria