Egyházi kórusok találkoztak Marcaliban

Hazai – 2014. július 2., szerda | 11:09

Június 28-án a helyi római katolikus egyházközség és a kulturális központ közös szervezésében tartották meg a megyei dalünnepet. A találkozót Sütő László marcali polgármester kezdeményezte – tájékoztat a Kaposvári Egyházmegye.

V. Szalai Erika, a marcali kulturális központ igazgatója arról beszélt: az egyházi zene, a közös éneklés a nemzeti kultúra része, amelyben fontos szerepet kap az amatőr zenei tevékenység öröme és a közösségi művelődés értéke.

A találkozóhoz kapcsolódva a kulturális központ és a Marcali Múzeum közös kiállítást szervezett Kőrös Csilla ikonfestő alkotásaiból és a múzeum népi vallásossághoz kapcsolódó emlékeiből. A tárlatot Kiss Iván, marcali esperesplébánosa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felidézve az ikonfestészet történetét, s azt, mit jelentenek az ikonok az emberek vallásosságában, ahogyan szépséget, szeretetet és nyugalmat árasztanak az emberek felé.

A különböző felekezetek dallam-, illetve zenei világát a balatonföldvári Kolping kórus, a barcsi Mustármag együttes, a bodrogi Jó az Úr baptista gyülekezet kórusa, a csurgói Jézus Szíve ökumenikus énekkar, a kürtöspusztai metodista ének- és zenekar, a zalalövői Szent László Király plébánia Szent Veronika ifjúsági kórusa, valamint a marcali Jézus Testvérei Kisközösség kamarakórusa és a Fény Gyermekei zenekar tolmácsolta. Házigazdaként bemutatkozott a marcali hittanos gyermekek kórusa is. A kórusok és zenekarok a fellépésen kívül, a rendezvényt záró szentmisén is közreműködtek.

A dalünnepet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatta.

Magyar Kurír