Diakónust szenteltek Veszprémben

Hazai – 2013. október 14., hétfő | 11:54

Márfi Gyula veszprémi érsek október 12-én diakónussá szentelte Szeghy Csabát, a Boldog Gizella Papi Szeminárium növendékét.

A főpásztor a hagyományok jegyében ünnepi szentmise keretében, a főegyházmegye papi közösségében végezte a szentelési szertartást. Szentbeszédében az érsek kiemelte: a szerpapi tisztségre jelölt teológusnövendék idősebb korában jelentkezett a szemináriumba és harmadik próbálkozása után nyert felvételt. Kitartó és hűséges jelentkezése is jelzi hivatástudatát. A hűség az élet minden területén fontos erény, a papság kötelékében is az, Krisztus követésének legfőbb feltétele.

Manapság egy olyan világot élünk, amikor az emberek a változás, a fejlődés dinamizmusa jegyében tagadják az állandóságot, mutatott rá az érsek.  Pedig szükség van egy bizonyos állandóságra, egy erkölcsi rendre a világban. József Attila, Ady istenes verseit idézte, amelyekből kicsendül, hogy a bűn szakadékaiban is mennyire vágyódik az ember a hűségre, a jóságra, mely tisztító erejű. A felszentelendőt arra buzdította, hogy hűségét őrizze meg hivatásában, elköteleződésében, s kívánta, hogy e hűség legyen boldogsága forrása is. Maradjon meg szilárdan a hitben és a szeretetben, képes legyen megtalálni a szeretet gyakorlásának újabb és újabb módozatait.

A szentmise végén Szeghy Csaba köszönetet mondott felkészítő szemináriumi elöljáróinak, valamint szüleinek és mindazoknak, akik támogatták őt papi elköteleződésében.

Toldi Éva/Magyar Kurír