Felállhatnak a kerekes székesek egy mexikói szalézi projekt segítségével

Kitekintő – 2015. június 13., szombat | 15:07

A mexikói Don Bosco Sobre Ruedas (Don Bosco kerekes székben) egyesület a fogyatékossággal élő fiatalok jobb és könnyebb mozgását elősegítendő újfajta kerekes széket fejlesztett ki. A szervezet vezetője Jaime Reyes Retana szalézi szerzetes – tájékoztat a Szaléziak.hu.

A mozgáskorlátozottak, különösen a gerincvelő-sérüléssel élők egyik legfőbb problémái a felfekvések, vagyis az állandó ágyban fekvés vagy kerekes székben ülés okozta sebek. Ehhez hozzáadhatjuk az emésztési problémákat vagy a csontritkulást a lábak csontjaiban, mivel kénytelenek hosszú időn át ugyanabban a testhelyzetben lenni – olvasható a guadalajarai jezsuita egyetem Magis szakmai, innovációs és kulturális oldalán megjelent beszámolóban.

Ezek a problémák ismerősek a Don Bosco Sobre Ruedas egyesület tagjainak is. A James Reyes Retana szalézi atya által koordinált egyesület azokkal a fiatalokkal foglalkozik, akik nem tudnak mozogni a saját erejükből; segíteni akar nekik, hogy jobb legyen az életük, és támogatja erőfeszítéseiket, hogy önálló életet éljenek. Tevékenysége részeként az egyesület elindította a Technológia para la Autonomia y la Salud (Technológia az autonómiáért és az egészségért, TAS) elnevezésű vállalatot, amely „személyre szabott kerekes székek” előállításán dolgozik, amelyek nagyobb önállóságot biztosíthatnak használójuknak. A széket úgy alakítják ki, hogy lehetővé tegye a használójának, hogy felálljon, vagyis „megálljon a saját lábán”.

Aldo Alan Chavarria, a Don Bosco Sobre Ruedas egyik alapítója azt mondja, hogy számos előnye van az új székek használatának. Megjavítja a vérkeringést, segít megelőzni a csontritkulást, emellett segíti az emésztési folyamatot is. De ez nem minden, mert lélektanilag is segít, hiszen lehetővé teszi a kerekes szék használóinak, hogy ugyanazon a szinten álljanak, mint a többiek, például egy találkozó alkalmával. A kerekes széknek az a célja, hogy a fogyatékossággal élő ember minél önállóbbnak érezze magát.

A rendszer önmagában nagyon egyszerű: a széket olyan mechanizmussal szerelték fel, amely egy gombnyomással lehetővé teszi, hogy az ülés és a háttámla olyan szintre emelkedjen, amilyet a felhasználó kíván, és vissza is ereszkedjen vele ülő helyzetbe.

Mint minden TAS által tervezett projektnél (már rendelkeznek sportolásra és hétköznapi használatra való kerekes székekkel, valamint az autóvezetést lehetővé tevő eszközökkel is), az ötlet megvalósításához ezúttal is személyre szabott megoldásokat dolgoznak ki. Egy hasonló eszköz akár 80 ezer pesóba (mintegy 1,5 millió forintba) is belekerülhet a nyílt piacon, a TAS által gyártott székek ára viszont csak 11 ezer peso (körülbelül 200 ezer forint).

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria